Főmenü

Főoldal Fórum Szabályzat Chat

Világleírás

Leeras Világa Delron Fajok Kasztok Mágia Hitvilág Bestiárium és herbária Térképek Legendás Leerasiak

Súgó / Segítség

Kezdő Kalandoroknak Kreatív Kalandoroknak Karakterlap Struktúrák GY.I.K.

Egyéb

Alkotók Kockagurító

Oldal tetejére
<<< vissza

Ork

Magasság:

nő 180-210 cm, férfi 200-230 cm


Szemszín:

barna, sárga, fekete


Hajszín:

fekete


Bőrszín:

zöld vagy barna, ezek keveréke és árnyalatai,
nagyon ritka esetben kékes vagy szürkés


Maximális életkor:

nagyjából 80


Hitvilág jelenleg:

Gorrat, a Hadak Ura


Általuk kedvelt fajok:

goblin, félvér, mirimi


Számukra semleges fajok:

ember, törp, szilván, nimfa


Kevésbé kedvelt fajok:

rakassa, elf, cherub


Lehetséges utód:

+ork=ork, +ember=félork* +félork=félork**
*- rendkí­vül ritka a sikeres fogantatás
**- ritka a sikeres fogantatás


Állapotosság időtartama:

9 hónapA hitvilág természetesen csak az általános hitvilág, ezen kívül másban is hihetnek, de a többségük leginkább ebben hisz. A felsorolt fajok közül pedig lehet, hogy a te karaktered teljesen más fajokat kedvel vagy nem kedvel, ez csak az átlag, a leginkább megszokott tőlük.

Az orkok a nomád, vad harcosok.
Már csak látványra sem túl bizalom gerjesztőek, hatalmas méreteikkel, karmos kezeikkel, és agyaraikkal, ugyanakkor emellett még heves vérmérsékletűek is, és hajlamosak hamarabb odacsapni, mint gondolkodni. Sok hiedelemmel ellentétben viszont nem minden ork gonosz, csak más a felfogásuk. Րk mindig is harcos népek voltak, és valószí­nűleg mindig is azok maradnak. A problémákat többnyire agyalás helyett az öklükkel oldják meg, de akkor egy alapos csihi-puhi után is le tudnak ülni egy jó kis sörözésre az ellenféllel, ha úgy hozza a helyzet. Számukra az az igazi ork, aki nem hagyja magát, és képes bármikor egy jó kis megmérettetésre, és a haragot is le tudják vezetni egy alapos veréssel. Lehet, hogy ha goromba vagy vele, kiveri egy fogadat, de aztán megbékél, és ha te is úgy viselkedsz, talán még barátkozni is kezd veled a végén. Soha többet nem hagyják hogy valaki elnyomja őket, inkább halnak meg, minthogy ismét szolgasorba kerüljenek.Társadalom:

Az orkoknak alapjában véve nincsen vezeték nevük. Csupán néhány száz éve kezdett ez náluk kialakulni, mint az embereknél, hogy valamilyen nevet örökí­tenek tovább a gyermekeikre, apáról fiúra, de sok orknak inkább csak valamilyen jelzője van, ami illik hozzá, akárcsak több ezer évvel ezelőtt, amikor a rabszolgaságban még az is nagy dolognak számí­tott, ha egy orknak keresztnevet adtak. így több az olyan közöttük, akit Bömbölőnek, vagy Nagyöklűnek, esetleg Rettentőnek vagy valami hasonlónak hí­vnak, mint, hogy rendes második neve legyen.

Az étrendjük is különös. Ugyanannyira rajonganak a nyers húsért, és a kukacos, rothasztott dolgokért, mint más egy jó kis vadpörköltért. Nem a legagyasabbak, de néha okozhatnak meglepetéseket.
Az orkok leginkább még mindig pusztában vándorló, nomád nép. Van néhány saját falujuk a Végtelen Pusztán, ahol letelepedtek, de azok az orkok többnyire elpuhultabbak, és kevésbé kedvelik őket a nomád, állandóan vándorló törzsek. Többnyire legalább egy tucatnyian vannak egy törzsben. Minden csapatnak megvan a maga vezetője, akit nemes egyszerűséggel csak vezérnek hí­vnak. Րk lehetnek fosztogató népség, de egyszerű, nomád törzs is, amely csupán vándorol. Nem nagyon figyelnek a törvényekre, inkább csak a letelepedett, falvakban élő társaik próbálják azokat betartani, hogy az uralkodók megtűrjék őket a földjeiken.
A férfiak és nők – vagy ahogyan ők hí­vják maguk között, hí­mek és nőstények - egyaránt harcolnak, dolgoznak.
A Habosví­zen túl az Aranyföldön sokkal másabb a helyzet. Ott már nem törzsek vannak, hanem hatalmas, több ezres ork hordák, melyek megkeserí­tik a déliek hétköznapjait, s a sivatagban vándorolva élnek. Րk a leginkább rabszolgatartó nép, azonban felszámolni egyelőre nem tudták őket, í­gy ajándékokkal és rabszolgákkal próbálják lekenyerezni őket a nagyobb városok, melyek mellett elhaladnak. Szerencsére azonban nem mentek még az Aranyföldtől és Kopárostól tovább, és a hordák túlzottan el vannak foglalva az egymás közti csatározással. Րk az agresszí­vek, szí­vósabbak, és sosem várhat senki semmi jót egy aranyföldi ork hordától.

Figyelem! Aranyföldi, rabszolgatartó hordás orkot egyszerű regisztrációval nem hozhatsz, csak a Végtelen Puszta faluiból és törzseiből, városokból származó orkokat!Öregedés:

Gyorsabban nőnek, mint az emberek. Egy ork suhanc már tí­z évesen elkezd kamaszodni és tizenöt esztendősen már majdnem elérik kifejlett méreteiket. Onnantól kezdve már felnőttnek is számí­tanak, az öregség pedig hatvan éves koruktól kezdődik. Onnantól lassabban megy végbe mint az embereknél, és mire egy ork teljesen megőszül és istenigazából elfárad, harcképtelenné válik, már lehet nyolcvan éves is. ím ritkán érik meg ezt a kort, inkább a városi vagy a faluban élő orkoknál kiváltság ez. A nomád, harcos törzseknél, főként a hordákban gyakran fiatalon halnak meg, harc közben.Házasság:

Egy átlagos ork udvarlás úgy zajlik, hogy a férfi elrabol magának egy asszonyt, aki tetszik neki, és ha az kellőképpen betöri az orrát, érdemes rá, hogy nőül is vegyék.
A házasság szertartását egyébként nem igen ismerik el. Náluk inkább úgy működik, hogy a hí­m megkérdezi a nőstényt, hogy lenne-e a párja. Ha pedig a nőstény igent mond, akkor együtt maradnak, amí­g jólesik nekik. Azonban amí­g köti őket a hűség a másikhoz, kemény megtorlással illetik a csalfa felet.Hit:

Vannak modernebb orkok, akik a törzsüket hátrahagyva a városban próbálnak szerencsét a többi faj között. Náluk előfordulhat Lessandre tisztelete, ha megértik eme istennő felsőbbrendűségét, de alapjáraton minden ork ragaszkodik Gorrathoz, a Hadak Urához. Részleteket lásd: HitvilágMágia:

A Rakassák előtt nem sok idejük volt az orkoknak megismerkedni a mágiával. Sámánjaik és rituáléik voltak ugyan, de ténylegesen kevésnek volt köze valódi mágiához és azoknak is minimális. A macskafélék hódí­tása után még kevesebb esélyük volt fejleszteni ezen képességeiket, mivel a Rakassák kifejezetten odafigyeltek erre a problémára. Ha egy ork bármilyen tehetséget is mutatott a mágia iránt, azt azonnal kivették a többi közül és egyszerűen megölték. Persze nem mondták ki hogy miről van szó, kitaláltak valami indokot, általában valami pozití­vat, hogy miért kerül máshová az a bizonyos ork és miért nem láthatják többé viszont, í­gy az orkoknak sejtelmük sem volt arról, mi folyik a háttérben.

A mágiát úgy igazából csak a Rakassáktól ismerték meg, akik alkalmazták is rajtuk előszeretettel, főleg az elnyomásuk egyszerűsí­tésére, ezzel is erősí­tve isteni képüket az orkok szemében. A szolgasorba taszí­tott nép sosem gondolta, hogy ők is képesek lennének ilyesmire, csak felszabadí­tásuk után szembesültek azzal, hogy a mágia tanulható, de ezután is rendkí­vül kevesen érdeklődtek iránta, és még kevesebbnek volt ténylegesen érzéke is hozzá. A nomád törzseknél és főként a hordáknál ugyan ismét kialakult egy sámánisztikus formája a mágiának, ott ahol az orkok magukra vannak utalva, de ahol más népekkel élnek együtt, ott a varázslatot meghagyták azoknak akik fogékonyabbak rá.Érdekességek:

Ha egy ork nőstény átlagosan nem kötelezi el magát egy hí­m mellett sem, akkor is számtalan porontya lehet, akár több hí­mtől is. A hí­mek pedig ezt elfogadják, és van, aki részt vesz a saját gyermeke nevelésében, van, aki viszont nem. Sokszor akad olyan ork kölyök, aki már egészen kicsi kora óta magára van utalva. De olykor ez egy nyolcéves gyereknek jobb is, mint a naponta járó tasli az anyjától, hogy miért nem lopta el a szomszéd kakasát vacsorára. Falvakban és törzsekben is egyaránt í­gy van ez, azonban az aranyföldi ork hordáknál külön érdekesség, hogy minden ork nőstény öt esztendős koráig neveli csak a gyerekét, onnantól kezdve az egész horda közösen neveli, külön képezve arra, amilyen sorsot szánnak neki, legyen az harcos-vadász (többnyire) vagy alárendelt, aki a főzést, cserzést, sátorállí­tást és hasonlókat csinálja, esetleg sámán-taní­tó. (A legtöbb munkát náluk a rabszolgák végzik el.)Ajánlott Kasztok:

kardforgató, orgyilkos, tolvaj, szerencsevadász, polgárFaji bónuszok:

Testük szí­vósabb a többi fajénál. Kicsivel ellenállóbbak harci sérülésekkel szemben (-1 elszenvedett sebzés), és valamivel jobban bí­rják a hideget és meleget a többi fajnál, valamint gyomruk elbí­rja a nyers húst és rothadt ételeket is.Faji hátrányok:

Valamivel rosszabbul bí­rják az éhséget és szomjúságot, mint más fajok, és kicsivel rövidebb ideig tudják a lélegzetük visszatartani. Különleges í­zlelésüknek hála az erőteljesebb í­zeket érzik csak leginkább.Faj maximum elérhető tulajdonságai:
Tulajdonság Érték
Erő: Epikus (13)
Fizikum: Legendás (15)
Ügyesség: Rendkí­vüli (11)
Agilitás: Kivételes (10)
Gyorsaság: Heroikus (12)
Intuíció: Kivételes (10)
Intelligencia: Nagyon Jó (8)
Akaraterő: Rendkí­vüli (11)
Karizma: Kitűnő (9)


Ismert Történelmük:

Az orkok ismert történelme a Rakassák érkezésével kezdődik. Velük együtt I.SZ. 4012-ben szálltak partra a Vöröskő hegylánctól északra. A Rakassák fondorlatos irányí­tása alatt az orkok serege jelentős haderőt jelentett, amivel meg is indultak, hogy leigázzák az akkor már végre békére talált világot. A véres harcok közepette volt néhány ork, akik véget akartak vetni a borzalmaknak. Az új fajok megismerésével, az ellenállásukat látván fellázadtak uraik ellen és erőfeszí­téseik sikeresnek bizonyultak. Segí­tségükkel Leerain világa győzedelmeskedett a hódí­tók felett.

A rakassák vezetőit elfogták és kivégezték, a többiek elmenekültek és elbujdostak Leerain eldugottabb szegleteiben, az orkokat felszabadí­tották, azonban nem igazán tudtak beilleszkedni. Túlságosan hamariak lévén mindenhol csak a baj volt hirtelen természetükkel. Ha valahol verekedés vagy gyilkosság történt, a legtöbb esetben ork volt a tettes. Persze nem mindegyikük ilyen, de az előí­téletekkel nem tudtak mit kezdeni, kinézték őket a városokból és falvakból, nem vállalták a velük járó kockázatot, többségük amúgy sem maradt szí­vesen a kötött szabályozású településekben. Ennek ellenére akadtak persze elfogadóbb helyek és olyan egyedek is akiknek megtetszett a civilizáció kényelme.

A háború után a goblinok Rakassa pártoló csoportját is kirekesztették hazájukból, í­gy nekik is új otthont kellett találniuk és sok ork hozzájuk csapódott annak idején. A két faj egészen jól megérti egymást, bár szinte mindenben különböznek, ugyanolyan önpusztí­tó életmódot élnek, egyikük sem magasztalja túl nagyra mások életét, az összetűzések és a halálesetek mindkét fajnál mindennaposak. A goblinoknak jól jött az orkok ereje, az orkoknak pedig a goblinok esze, a két faj között í­gy egész jó viszony alakult ki, persze csak a kitaszí­tott goblinok körében.

Sok-sok évnek kellett eltelnie, amí­g végül a Végtelen Pusztán felépült néhány ork falu. Most Böhömvár a legnagyobb ezek közül, szinte már kisváros, és a legmodernebb, legelfogadóbb más fajokkal szemben. ím az orkok többsége továbbra is inkább egy számukra megfelelő útvonalon vándorol a Végtelen Pusztán, törzsekben, talán néha fosztogatnak kicsit, néha megütköznek egy-két másik konkurens törzzsel, de többnyire azért elvannak a saját kis életükben. Jelenleg délebben, a Habosví­z alatt, az Aranyföldön vannak a legnépesebb ork csapatok, ezek már nem törzsek, hanem hordák, melyek sok száz, ha nem már ezer orkból állnak, és a leghí­resebb és nagyobb a Vörös Kezűek nevét viseli. Gnauk Ur’Uwadr vezeti őket, A Rettegett, akit a Három Birodalom nagyon szeretne már a bitón látni, ám mivel hatalmas a hordája, amí­g nem támadnak szemtől szemben, addig hagyják, hogy járjanak-keljenek, és élelem, csecsebecsék, illegális rabszolgák, no meg pénz fejében viszonylag békében elhaladjanak az ottani falvak és kisvárosok mellett.<<< vissza
© Leeras Legendája 2018-2023 │ Minden jog fenntartva.
Általános felhasználási feltételek