Főmenü

Főoldal Fórum Szabályzat Chat

Világleírás

Leeras Világa Delron Fajok Kasztok Mágia Hitvilág Bestiárium és herbária Térképek Legendás Leerasiak

Súgó / Segítség

Kezdő Kalandoroknak Kreatív Kalandoroknak Karakterlap Struktúrák GY.I.K.

Egyéb

Alkotók Kockagurító

Oldal tetejére

Delron

Tartalom:


DELRON NEGYEDEIDelron, a Három Birodalom fővárosa nem csak különleges, sokszínű, szép, de igencsak varázslatos város is. Ez rögtön látható is, mert bár a víz utat tör, de ezen különleges formájában egészen biztosan nem tehette meg mágikus segítség nélkül. Az egész város ugyanis nyugatról keletre emelkedik, így míg a Nagykapunál alig van magasabb szinten a Kis Zúgónál, addig a Kikötő után emelkedni kezd, s már a kereskedőnegyed fele, és a Kétköz nagyrésze is jóval magasabban van. A Kaszárnya, az Azúrpark, a Fényliget és a templomnegyed pedig jóval magasabban helyezkedik már el a víz felett, így mélyebben láthatóak a hidakról is, lepottyanni pedig igen veszélyes lehet, mert a sodrás azért nem túl lassú, a külön szirtmagasokon ülő Palotakert és Mágustorony felé pedig vízesések formájában ömlenek be a tengerbe, magasról. Habár tudni kell, igaz kevés szimel van tisztában vele, hogy a vízeséseknél, a víz alatt vasrácsokat szereltek fel, amelyek valamelyes segítenek a megkapaszkodásban, egy magánál lévő szimel esetében, de még így sem érdemes kockáztatni. Így tudnak hát a gazdagok lenézni a szegényekre igazán - és tulajdonképpen ők már az egész városra - a Fényligeti kastélyaikból.

KÜLVÁROS
Delron legkijjebb eső része, amely a leginkább tele van vándorokkal és kalandorokkal. Ezen a negyeden keresztül lehet bejutni a városba, és aki elakarja hagyni Delront a külső területek felé, annak is erre kell jönnie, így itt mindig nagy a forgalom, és tömöttek az utcák. Épp ezért a városőrség is gyakran fellelhető itt minden második-harmadik sarkon egy-egy katona személyében. Szegényesebb, de többnyire emeletes lakóházak, foghíjas, szűk, macskaköves utcák jellemzik, és kopottas palatetők.
Itt található Delronban a legtöbb fogadó, és színvonalasabb ivó, és a legkiválóbb és persze drágább bordélyok is. Valamint itt foglal helyet a legtöbb céh ház és szervezeti székhely, és itt biztosan rálelsz egy-egy bérelhető istállóra, vagy fizethetsz egy kocsist, aki elvisz a város egyik végéből a másikba.

KIKÖTŐ NEGYED
Delron legkisebb, ám a második legforgalmasabb negyede. Düledező, dohos házak, halfeldolgozó üzemek, dokkok és rakodók, fedett raktárak, és víz fölé nyúló, hosszú placcok. Szűk, latyakos sikátorok vannak itt, tele rosszarcú emberekkel és tolvajokkal, vagy éppen egy leendő baráttal, aki majd időben figyelmeztet a közelgő veszélyre.
Itt vannak a legsötétebb kocsmák és késdobálók, alacsony színvonalú bordélyok a matrózoknak, és mindenféle halfeldolgozó üzlet.

KERESKEDŐ NEGYED
Delron legforgalmasabb negyede. Tágas, döngölt földes utcák, magas, cégéres épületek, és a macskaköves nagy téren sok száz kirakodott karaván. Olyan színes itt a forgatag, hogy egy nap alatt nem is tudsz mindent megnézni! Minden sarkon van egy árus vagy legalább egy hirdető tábla, az üzletekben pedig minden találhatsz, amit csak keresel! Selymes, drága kelméket, durva lenvásznat, kötelet és horgászhálót, vagy éppen harci vértet, de még borbélyt is, ha levágatnád a hajadat, vagy megnyíratnád a szakállad. Van itt fegyverkovács vagy lópatkoló, koporsó készítő vagy futár akivel üzenetet küldethetsz, de még asztalos és ékszerész is. Nézz csak körül!

PALOTA NEGYED
Fákkal benőtt, parkokkal és macskaköves utakkal tarkított, a város őrök által legjobban őrzött negyed. Tele van padokkal és sétálókkal, kis tavacskákkal, és folyton virágillat leng be mindent. Nyitott a hely mindenféle lény számára, legyen az ork vagy elf, közrendű, szegény vagy nemes, de a szabályokat itt szigorúbban veszik, mint a városban bárhol máshol. Itt se nem szemetelhetsz, se nem randalírozhatsz - mindennek megvan a maga helye és ideje, és az nem a palotanegyed. Ez a gyönyörű dolgok és a pihenés otthona.
Itt találhatod meg Delron akadémiáit, iskoláit, a pénzverdéket és bankokat, valamint a pihenést, fürdők és hasonló dolgok képében.

LAKÓ NEGYED
Delron azon környéke, ahol az emberek és más lények mindennapjaikat élik. Kisebb és nagyobb, gazdagabb és szegényebb házak, kertekkel vagy azok nélkül, tágasabb utcákkal, vagy egybeépítve. Szűk, földes sikátorokkal, vagy macskaköves, hintós utakkal. A köznép néhol még tyúkot és kecskét is tart, de nagyobb állatot nem engednek városi tartásra a hátasokat és kutyákat kivéve. Ennek a negyednek vannak szebb, fásabb és díszesebb területei, ahol még néhány gyerekek számára használható játszókert is fellelhető, de nyugat felé egyre komorabbak és sötétebbek az utcák is.

TEMPLOM NEGYED
Delron legdélebbi, és legnéptelenebb negyede. Fák, utak, kis parkocskák és csönd uralkodik erre. Még aki itt jár, az is meglehetősen csöndben van, ezért gyakran hívja a köznép ezt a negyedek a Csöndek Szigetének. Ez a negyed ugyanis szintén egy külön kis sziget szeglete Delronnak, akárcsak a többi negyed. Ám itt mindenféle nép megfordul, és itt mindenki egyenlő, legyen az koldus vagy gazdag. Senki nem élvez elsőbbséget, csak maga a király vagy királynő. Mindenki más ugyanolyan élőlénnyé válik, és ugyanúgy mindenkiben feljön a néma tisztelgés, ha erre a szigetecskére lép.
Itt találhatóak az imahelyek, a szentélyek, a templom és a könyvtár, és itt lelhet gyógyítóra akárki a városban.

DELRON HÍDJAI
Sárkányhíd: A város bejárata, amely Delroni Nagykapu néven ismert, és a Vándorok Terére vezet.
Kofahíd: A külvárosból a kereskedőnegyedbe vezet át, szemközt a Vándorok Terével.
Bordély híd: A külváros északi részét köti össze a kikötőnegyeddel.
Kagylóhíd: A kikötőnegyedet köti össze a kereskedőnegyed északi részével.
Smaragd híd: A kereskedőnegyedet köti össze az Azúrparkkal.
Lándzsahíd: A Kaszárnyát köti össze az Azúrparkkal.
Aranyhíd: Az Azúrparkot köti össze a Palotakerttel.
Szikra híd: A Palotakertet köti össze a Mágustoronnyal.
Deszkahíd: A külvárost köti össze Poloskásvízzel.
Néphíd: A kereskedőnegyedet köti össze a Kétközzel, legsűrűbben lakott részénél.
Szimelek hídja: A kereskedőnegyedet köti össze a lakónegyeddel, a Kétköz és a Fényliget határánál.
Naphíd: Az Azúrparkot köti össze a Fényligettel.
Szent Alyssa hídja: A Fényligetet köti össze a templomnegyeddel, közel Lessandre templomához.
Bölcsek hídja: A Kétközt köti össze a templomnegyeddel, a Delroni Ókönyvtár mellett.
Istennőhíd: A templomnegyedet köti össze Lessandre Szentélyével.

Megjegyzés: Ezek a nagy és széles, díszes kőhidak, amelyeken kényelmesen két szekér is elfér egymás mellett, ha kell (A Sárkányhídon akár négy is). Kivéve a Deszkahíd, amely kőből és deszkából van, de ez a híd is eléggé széles. Ezen felül előfordulhatnak még apró, keskeny, egy szimelnyi széles fahidak, amelyeken még egy ló sem fér át, a külváros-kereskedőnegyed, a külváros-kikötőnegyed, a kikötőnegyed-kereskedőnegyed, és a kereskedőnegyed-kétköz között. Ezeket többnyire a nép maga készítette engedéllyel, saját maguk számára könnyítésnek, nem mesterszimelek munkája, mint a fentebbi neves kőhidak. A Deszkahíd pedig szándékkal lett "deszkapadlós", ezzel is jelezvén az utazóknak a város mely részéhez közelednek. A fentebbiek közül egyébként kevésbé ismert, de ugyanolyan szép két híd a Néphíd és a Bölcsek hídja, erre viszont ritkábban járnak az utazók, leginkább a Kétköz lakóinak életét hivatott könnyíteni, hogy gyorsabban eljuthassanak a kereskedő, illetve a templomnegyedbe, ahová a legtöbbször jár a szimel.


DELRON TÍZTÖRVÉNYE
Itt olvashatjátok Delron törvényeit, amelyet egyszerűen csak "Tíztörvénynek" hív a nép. Ezek betartása mindenkire érvényes, különben a Városi Őrséggel vagy magával a birodalommal gyűlhet meg a szimel baja!
Ez a Tíztörvény gyakorta megtalálható Delron utcáiban, fogadóiban, némely üzletében is kifüggesztve a hirdetőfalakra és hasonlókra, hogy mindenki tisztában lehessen vele.


A polgárjog elnyeréséről, s annak előnyeiről, törvényszegő bűntetéseiről
Ha egy idegen Delron városába akar költözni, és ott polgárjogot szeretne nyerni, az csakis tisztességes, jó hírű és tulajdonnal bíró férfi vagy nő lehet. Ha nincs ingatlana, akkor állítson kezeseket arra nézve, hogy a beköltözés évében és utána is mindig adózni fog, és a várossal tart jóban és rosszban.
A polgárjog egy saját birtok hivatalos és megfelelő vásárlásával, az adott polgár megfelelőségét igazolván elnyerhető, annak fenntartására és rendben tartására a város tulajdonosát kötelezi. A polgárjogról való hazugság vesszőzéssel és tömlöcbevettetéssel büntetendő, majd ezt letöltvén kidobandó a városból.
Aki rendelkezik a városban saját birtokkal, ezzel együtt pedig polgárjoggal, annak módjában áll viszonylag veszélyesebbnek minősülő mágikus hátasokat és társállatokat behozni és tartani, legfeljebb ötöt, birtokukkal ehhez jogpapírt kapni, amennyiben az adott hátas vagy társállat megfelelő védelemmel van felszerelve (hátas szájára kosár, féken tartó kantár és nyereg, társnak szájára kosár, nyakába erős nyakörv és póráz), valamint megfelelő tartási körülményeket biztosítanak számukra, speciális ketrecek és karámok képében. Azon hátas és társállat megregulázásáért pedig gazdája teljes felelősséget vállal, taníttatását és őrizését vállalja. A polgárjoggal nem rendelkezők továbbra is kötelesek eme hátasaikat a városon kívüli Nagy Istállóban leadni, társaikat szájára kosárral, nyakára nyakörvvel és pórázzal hozhatják be.
Aki saját birtok, vagyis polgárjog nélkül megszegi eme törvényt, azt 1000 dreel büntetésre ítéltessék, az esetleges károkat vele megfizettessék. Akinek társa, polgárjog nélkül behozván nincs megfelelő módon védve, az fizessék érte 500 dreelt büntetésre, s azonnal szerezze be védelmét, ha pedig társa bajt kevert, úgy vonatkozzék rá az, ami a polgárjoggal behozott veszedelmes bajkeverő bestiákra és gazdáikra is alant. Aki polgárjoggal behozza bestiáját, azonban az bajt kever, azzal fizettessék meg a baj árát, majd a baj függvényében gazdáját zárassék szégyenfára kötött húsztól ötven botütés után tömlöcbe, legvégső, legsúlyosabb esetben pedig küldessék a Bandita Bányákba, s az állatot magát végezzék ki.
Aki pediglen repülő hátassal a város területe fölé röpül, az nyomban lelőhettetik, polgárjoggal vagy anélkül. Így hát a röpülő hátast is, mint minden egyebet, a kapun át kell ki és bevinni, s a város területén föl nem emelkedhet.
A városi fogadókban továbbra sem áll módjában senkinek elszálásolni ilyen bestiákat, s törvény is tiltja, hiszen aki behozhatja, annak van már megfelelő birtoka, ahol szállásolja azt, hát ott tartassék.

Azokról az asszonyokról, akik idő előtt szülnek gyermeket, a fattyakról, csalárdságról, s a nemesi rangról és családjogról
Ha egy asszony először megy férjhez, és gyereket szül, mielőtt eljött volna annak az ideje, és ha a gyerek él, kérdőjelezzék meg törvényes jogait, mert túl korán született. Ha egy asszony férje halála után szül gyereket a rendes időn túl, akkor vonják kétségbe a gyerek törvényes születését, mert túl későn született.
A törvénytelen gyermek fattyúnak nevezendő, s nem kaphat semmilyen jogot vagy örökséget, ha csak atyja nevére nem veszi. Eme procedúrát a királyhoz fordulva kell engedélyeztetni, erős és szilárd érvekkel, ám a király ezt bármikor visszautasíthatja.
A férjnek minden helyzetben kötelessége eltartani családját a családjog törvénye szerint, s nem teheti ki asszonyát, gyermekét az utcára csak úgy, saját döntése szerint, nyomós indok nélkül. Ha a férj csalárd, kötelessége valamily módon honorálni feleségét tettéhez mérten. Ha ezt elmulasztaná, vagy gyermekét, asszonyát utcára tenné indokolatlan, a törvény haragja súlytson le reá. Ha fattyat is nemz, szégyene kísérje életét, s vezekeljen az istennő előtt bűnéért.
Csalárd asszonyt más indok nélkül is utcára helyezhet férje, házasságuk felbontatik, az asszony Feketenővérként élhet tovább, ha lemosná szégyenét. Ha fattyat is nemz, kivégeztethetik, kövezéssel.
Nemesi címet és rangot csak a király adományozhat, a család és annak tagjai azt törvényes születés jogán örökölheti, a fattyak kivételével, kik névrevetéllel örökölhetnek csak, melyet szintén a királytól kell megigényelni, határozott indokkal. Rangot pedig az kaphat még, aki leányként hozzámegy egy nemesi vérű urasághoz, s bizonyítottan elhálják a nászt, így abból is rangos úrnő lesz eztán, bár kétségkívül a nemesség szemében nem válik belőle igazán az, talán soha. Eme rangos úrnő, ha férje meghal, elveszíti házassággal kapott rangját és előjogát, ha nincs fiú gyermeke, aki törvényesen örökölhet.

A polgárok, vándorok, ha rendbontanak
Ha a delroniak szidalmazzák egymást, és szégyentelenül romlottak, akkor mindezért cipeljék büntetésül a civakodás tégláját. A panaszos, akinek a javára döntöttek az eljárás során, hajtsa pálcával a bűnöst. A téglát az elítélt cipelje a Vándorok Terétől a Kaszárnyáig.
A vándorok, ha rendet bontanak, figyelmeztetést és botozást követően másodjára dobassák ki a városból, és/vagy zárják tömlöcbe egy napra, s két éjszakára.
Polgárok, vándorok önbíráskodását súlyosságtól függően pénzbírsággal, botozással, kalodával, bebörtönzéssel, a Bandita Bányákba küldéssel, avagy legvéső esetben halállal büntessenek, a vád súlyosságától függően.

A Templom negyed rendbontóiról
Kik Lessandre szent negyedében zavart okoznak, vettessenek azonnal tömlöcbe három napra és három éjre. Ha kárt okoznak, a tömlöc mellé annak kétszeresét fizessék meg, s kapjanak botozást érte.
A gyilkosoknak, bűnös lelkűeknek hetvenhét botütés után egy hét tömlöc legyen a jussa, s bűnüktől függően végezzék ki őket eztán.
Kik Lessandre-t becsmérlik, negyvennégy botütést követően vettessenek tömlöcbe az ítélet meghozataláig, mely ítélet lehet hosszabb bebörtönzés, kaloda, a Bandita Bányákba küldés, avagy végső esetben halál is.

Az elítéltekről
Kiknek bűnük súlyossága hosszas letöltendő szabadságvesztést követel meg, ne a városban maradjék, hanem küldessék a Kissárkány Bandita Bányáiba! Ott töltsön legalább fél éves munkát.
Ingóságait a büntetés idejéig zálogba veszik, halála esetén pedig el is bitorolják, ám javait minden esetben a birodalomnak adják.
Ha szabadságvesztése nem több két hétnél, maradjék a helyi tömlöcben, ha pedig nem több egy hétnél, kalodába is száműzhető ezen időre.

Az utcalányokról és hasonlókról
Az utcalányok szegény, elszomorított és csüggedt népség, védeni kell őket az erőszaktól és jogtalanságtól. E szegények és nyomorúságosak vonuljanak tisztes bordélyokba, s ott űzzék foglalatosságukat. S ha nem bordélyban, hanem az utcán találják őket, akkor a városi őrök minden alkalommal száz dreel bírságot szabjanak ki rájuk. Hetedjére vettessenek tömlöcbe is hét éjre, s bűnük súlyosságától fogva botütés is mérhető reájuk, de csak a lábukra, hogy foglalatosságukat hiánytalanul tovább űzhessék.
A bordélyos leányok kint csak a bordély előtt tartózkodhatnak munkájuk közben, vagy olyan ivókban, ahol elfogadják őket, s ebben az esetben tisztes küllemmel és a csuklójukon vörös szalaggal kell lenniük, hogy jelezzék bordélybeli munkájukat.
Az utcaleányok nem szülhetnek csak úgy gyermeket, azt minden körülmények közt meg kell gátolni, vagy a gyermeket el kell vétetni, hisz bűnben fogant, házasságon kívül. Az utcaleány csak kitartója engedélyével szülheti meg gyermekét, s kitartója rendelkezik annak jövője fölött, így el is küldheti kedve szerint, vagy munkára foghatja, amíg a leány nála van, s le nem dolgozza adósságát. Viszont kitartója felelőssége a leány viselkedése, etetése, ruházása, megfelelő gyógyítói ellátása, szállásolása, s hogy gyermeke ne születhessék.

Az emberölés megítélésére
Ítélet nélkül senki sem ölhet meg erőszakkal egy másikat, legyen az Lessandre hívője, pogány vagy bármely más vallású, hiszen nem elegendő, ha valaki azt mondja, ez sötét hívő, eretnek vagy pogány, mert akkor gyilkosnak fogják tartani őt, és tette szerint ítélkeznek fölötte. Ha valakit gyilkossággal vádolnak, védekezzen, és valljon számára ismeretlen tanúkkal a helyi bíra előtt, és esküdjön számára ismeretlen tanúkkal. Elsőnek ő egyedül, és utána a többiek, és ha ő vagy közülük valamelyik eltéveszti az esküszöveget, üssék le a vádlott fejét a Kaszárnya terén.

A bejegyzetlen varázslókról és varázslónőkről, a bűbájosokról vagy boszorkányokról
Aki mint ilyen válik hírhedtté, vagy ezen rajtakapják, szabadon űzetett a belárokkal, s a mágus Rend törvényei alapján halálra ítélendő. Ha belárok fogják el, obexert kell kapnia, s tömlöcbe kell vetni, amíg ítélet nem születik róla, ám csak ha magasabb a rangja vagy a pozciója. A vádlott egyszer védekezhet, bizonyíthatja ártatlanságát - ebben az esetben a Tartosi Mágustanács, vagy a tanács kirendelt mágusbírája dönt esetéről. Más esetben máglyahalállal kivégezendő.

A kalózokról és banditákról, a tolvajokról és csempészekről
A keresett, hírhedt kalózok és banditák, kikről bizonyítják, hogy rablók s gyilkosok, kapjanak kötelet, egy hét letöltött fogság után. Azután vettessék őket a tengerbe, sírt ne kapjanak.
A tolvajok ujjait, kezeit vághatják, csuklójukon vagy kézfejükön billoggal jelölhetik őket, aszerint, mennyire súlyos a vétkük, s hanyadjára követték el amazt. Egyéb büntetésként kaphat botozást, vagy kalodát is, sokadjára pedig küldessék a Bandita Bányákba. A csempészek fizessék meg a náluk talált áru felbecsült árának kétszeresét, s vettessenek tömlöcbe két nap két éjszakára. Ha megfizetni nem tudják, dolgozzák le a Kissárkány Bandita Bányáiban. Ha harmadjára kapják el, tenyereit, mellyel gaz volt, égessék meg, negyedje után ujjperceivel is fizessen egyenként, végső esetben a Bandita Bányákba küldessék.
Azok, kik csak illegális árut birtokolnak, nem eladás céljából, egész vagyonuk elkobzása mellett mérjenek reájuk ötven botütést, s vettessék kalodába egy nap, s egy éjre. Többed alkalommal azonban kezeit megégettetik, végső esetben Bandita Bányára ítéltetik.

A birodalom árulóiról
Azok, kik a birodalmat, a királyt, a királyi családot és a királyi tanácsot vagy főtanácsost becsmérlik, fenyegetik, szidalmazzák, hazaárulóknak bélyegeztettnek meg! Büntetésük a bűnük súlyától függően legyen akár a nyelvük kivágása, akár a Bandita Bányákban letöltendő szabadságvesztés, akár nyilvános lefejezés, de botozás mindenképpen.
Legsúlyosabb bűntett esetén, mely például a lázadás avagy a felkelés szítása, a bűnöst akasszák fel, de úgy, hogy meg ne haljon, majd ontsák ki beleit, s égessék el szeme láttára. Ezt követően vágják le fejét, férfiasságát, ha férfi, majd négyeljék fel, s tegyék közszemlére, hogy egész világ lássa micsoda e bűnök jussa.


A Három Birodalom illegálisan tartott tárgyainak/lényeinek/dolgainak listája:
- Egyszarvú, és annak szarva és húsa
- Pixi
- Főnixtojás (csemegeként)
- Síklények (dzsinn, márid, ifrit, d'aó)
- Drakonni
- Szpritszarvas virág
- Királyskorpió (és külön a mérge is)
- Te'granarga és tojása (külön a mérge is)
- Télfarkas
- Viharsólyom

- Feketecsarab
- Orgonafűz
- Átokgyümölcsfa
- Boszorkányhaj
- Madárlevél
- Szálkafogú húsevőfa

- Obexer (nem közhivatalnál, pl Belárok, Városi Őrség, stb - engedély nélkül)
- Átkozott tárgyak
- Hamis ardent és obexer (s azokkal való visszaélés)
- Mágikus, vagy nem természetes tudatmódosító szerek
- Nem bejegyzett szakszimel által készített felhasználható/fogyasztható dolgok (ártalmas kontár munka, vagy kuruzslás - pl. csodakenőcsök, illegális szeszek, hivatalos szakértelem nélkül, stb)
- Nem bejegyzett főzetek (alkímiával nem elkészíthető)
- Nem bejegyzett varázslás (nem Rend tagú mágusok, azaz boszorkányok és boszorkánymesterek)
- Rabszolga (bármilyen értelmes szimelfaj)A LEERASI FEUDÁLIS TÁRSADALOMLeerason az emberek körében, a Három Birodalomban, Delronban, és Rasea Királyságban is feudális társadalom uralkodik. Ezt már lassan átvették azok a fajok is, akik az emberekkel közös településeken élnek huzamosabb ideje, például leginkább Delronban. Itt elolvashatod, hogyan is élik hétköznapjaikat ezek a szimelek, milyen körülmények között, mik a szórakozási lehetőségeik, és a többi.
Ha a házasodási szokásokról szeretnél olvasni bővebben, akkor pedig ajánlom az ember faj leírásának elolvasását!
Nos, jó szórakozást kívánunk Leeras társadalmához!

RANGSOR
✤ Király (a birodalom irányítója és feje)
✤ Főtanácsos (aki a király ügyében is eljárhat)
✤ Királyi család (a király felesége, gyermekei)
✤ Királyi Tanács (akik segítik a királyt a kormányzásban)
✤ Helytartók (vidékek urai, a király helyettesei az adott vidéken - Észak és Dél)
✤ Főbíra (a bírák elsőszámú ítélethozója, képviselője)
✤ Bírák (közügyekben, leginkább városokban ítélethozók)
✤ Vezetők (pl Delroni Mágustorony Főmágusa, Lessandre Nővéreinek Első Nővére, stb)
✤ Főúr (egy nagy ház vezetője, aki alá több másik ház is tartozik)
✤ Nagyúr (házak vezetői)
✤ Nemes (nemesi ház tagja)
✤ Elöljáró (Falusi Elöljáró, Városi Elöljáró: falvak, városok ügyeinek irányítói)
✤ Közszimel (megél a pénzéből, esetleg van valamilyen üzlete is; házon belüli rang: Intéző (a ház általános dolgaiért és a szolgákért felel) Segítő/Tanácsos (az urak jobbkezeinek felelnek meg, személyes segítőjüknek.) - az átlag szolgálók fölött állnak.)
✤ Paraszt (van hol laknia, de nyomoprúságos a sorsa)
✤ Koldus (hontalan)

A PARASZTOK

A középkori parasztság mindenhol Leeras világában rendkívül sokat dolgozik, magas adókat fizet, szegényes körülmények között él, és teljes mértékben ki van szolgáltatva földesurának.
Jellemzően a parasztok fa, vagy vályog házikókban, sokszor földbe vájt odúkban élnek, napi 12-15 órát dolgoznak földjeiken, és többnyire egyoldalúan táplálkoznak, húst a legritkábban fogyasztva. A kása talán az, amit paraszti ételként lehet emlegetni, amihez csak kivételes napokon társul valamiféle állati termék (pl. tej vagy tojás), és a lehető legritkábban hús. A parasztok akkora földdarabon gazdálkodnak, mely éppen csak eltartja családjukat. És persze ez a föld nem a tulajdonuk, csupán gazdálkodhatnak rajta, aminek fejében pénz-, termény-, és munkajáradékkal tartoznak a földet valóban birtokló földesuraknak.
A munkajáradék pedig olyan ingyen-munkát jelent, amit időnként a földesúr saját földjén kell letölteni.
A parasztok a földesúr mellett a királynak is adóznak, mégpedig három formában is: egyrészt a házuk után (füst-, vagy telek adó), másrészt hadiadó formájában (évente egyszer kell fizetniük) és időnként a hadiszállítások és hadi-beszállásolások kötelezettsége révén.

Az életkörülményeket tekintve kiemelendő, hogy a parasztság nagyrészt önellátó, vagyis amit csak lehet maga állítja elő, és gyakran csereberéli holmijait. Pénzt csak elvétve használnak. A parasztok maguk varrják ruháikat, maguk készítik cipőiket és javítgatják házaikat. Csupán a fontosabb szerszámok, fémeszközök beszerzéséért fordulnak kézművesekhez, kereskedőkhöz. A házak belső bútorai a lehető legegyszerűbbek: többnyire ládák, asztalok, székek és egy kályha jelenti az összes berendezést. Üveg ritkán van az ablakaikon.
Az ételeket fatányérokból fogyasztják, a poharaik fakupák. A porcelánból és üvegből készült tányérok, poharak, edények csak a nemesség vagy a köznép kiváltsága.

A paraszt-családokban többnyire mindenhol sok gyerek születik (jellemzően 6-8), ám ezeknek az apróságoknak csak fele éri meg a felnőttkort. Jellemző, hogy 3-4 generáció él egy fedél alatt (déd-, és nagyszülők, szülők, gyerekek). Ám ugyanakkor a sok munka, az egészségtelen életkörülmények, az egyoldalú táplálkozás, a gyógyítói ellátás hiánya és a mindezekkel összefüggő járványok, illetve rajtaütések, fosztogatók miatt az emberek ritkán élnek meg magas kort. Sőt minden korábbra tolódik. Egy 14-15 éves gyermeket már felnőttként kezelnek, sőt a fiatalok 17-18 évesen többnyire meg is házasodnak, majd 20 évesen szülőkké válnak (40 évesen pedig nagyszülőkké).
A gyerekek nevelésére nem fordítanak nagy figyelmet: speciális gyerekruhák helyett épp ugyanolyan ruhákat viselnek, mint a felnőttek, csak kicsiben. És a látványosságnak számító kivégzéseket, kínzásokat is végignézhetik ugyanúgy, mint a felnőttek.
A parasztságot illetően a szülők tanítják meg a legszükségesebbeket gyermekeiknek. (Mikor kell vetni, aratni, hogyan kell befizetni az adót ... stb) Magasabb szintű tudásra, írásra-olvasásra csak közrendűként vagy nemesként lehet szert tenni, parasztoknál ilyen nincs, esetleg ha Lessandre Nővérei közé áll, avagy a Belár Gléda fogadja be gyermekként.

A parasztok életére három körülmény gyakorolja a legnagyobb hatást: az időjárás (mely meghatározza a termést), a földesúr, akitől mindenben függnek és a hit, mely minden lényeges dologba beleszólhat.
A földesúr határozza meg az adó mértékét és időnként ő ül törvényt is a parasztok felett. A földesúr törvényszéke döntheti el a parasztok vitáit, és ő torolja meg ellenszegüléseiket.

A KÖZNÉP

Az úgynevezett polgárok nem állnak földesúri joghatóság alatt és többnyire városokban élnek. Ők a kereskedők, kézművesek, árusok, pénzkölcsönzők, ötvösök, fegyver- és patkoló kovácsok, vargák, bodnárok, szabók, szállítók, pékek, boltosok, kőműves-mesterek, hajókészítők… stb.
A középkori városokban a házakat többnyire tervezés nélkül építették, így az utcák szűkek és girbe-gurbák. Többnyire a város urának vára köré épült az egész település, nagyrészt földes, kisebb részben kövezett utakkal. A legtöbb várost fal övezi a rablók és ellenséges nemes urak támadásai miatt. A szegény negyedek házai nincsenek csatornázva, a szimelek éjjeli-edényeket használnak szükségük elvégzésére, aminek tartalmát használat után egyszerűen az utcára öntik. A szenny és kosz miatt gyakoriak ezen a részen a járványok, ezért ha egy polgár megengedheti magának, jobb környékre telepedik le.
Érdekesség, hogy Delron városában időről-időre úgy végeznek „nagytakarításokat”, hogy kiéheztetett sertéscsordákat terelnek végig a fontosabb utcákon. A disznók felzabálják a szemetet, így néhány hónapra újra megszűnnek a szeméthegyek.

Ez az a réteg, ahonnan kikerülnek a zsoldosok és különféle harcosok is. Közülük sokan folytatnak vándor életmódot. Saját birtokuk, szállásuk nincs, mint ahogyan fix jövedelmük és így adójuk sem. Ezek miatt sokan választják ezt a fajta életmódot, ám amennyire megkönnyebbülhet a szimel az adó és egyéb más mentességétől, annyira aggódhat minden nap, hogy kerül e tető a feje fölé, vagy elegendő étel a gyomrába. Egyik nap fent másik nap lent - nem könnyű, de viszonylag szabadabb, kötöttségektől mentesebb élet.

A NEMESSÉG

Ami a nemességet illeti, a társadalom legnagyobb részét az úgynevezett „lovagkor” életmódja határozza meg. A nemesek erős kővárakban élnek, magánhadseregeikkel, szolgáikkal, saját iparosaikkal. Váraikat a földjeik, parasztjaik és falvaik, vagy városokban udvaraik és szövetségeseik veszik körül.
A földesurak legfőbb elfoglaltsága a katonáskodás, vagyis háborúban a harc, békeidőben pedig a lovagi tornákon való részvételként tölti ki legtöbb idejüket.
Emellett igen sok nemes áll rablólovagnak, ha másod vagy harmad-szülöttként nem örököl semmit. A nemességet a hűbériség szabályrendszere köti a királyhoz és egymáshoz, vagyis ha a hűbérúr kéri, hadba vonulnak az oldalán (minden fegyveresükkel). Minden nemes gyarapítani próbálja birtokait részben a királynak tett szolgálatokkal, részben lányaik - fiaik előnyös kiházasításával. A szerelemből kötött házasság ritkaságszámba megy, a legtöbb esetben a két család birtokai alapján a szülők döntik el, hogy mely fiatalok házasodhatnak össze.
Az előkelők díszes ruhákban, nemes lovakon járnak. A parasztság és a városi szegények durva-szövésű, egyszerű ruhákat viselnek (rendszerint az egyik ruha a hétköznapokra a másik az ünnepekre van „fenntartva".) A ebben a korban egy-egy ember megjelenése azonnal elárulja az illető társadalmi rangját, mert óriási különbségek vannak az öltözetek minőségét, anyagát, színeit és formáit tekintve. Amellett a parasztok gyalogosan járnak, a legtöbbnek nincsen lova, legfeljebb igáslova vagy ökre, de ebben az esetben már módos gazdának számít.
A nemesség gyakran tart óriási lakomákat, fogadásokat, bálokat melyeken persze kizárólag nemesek vehetnek részt. A korszak három legfőbb úri passzióját a vadászat, a lovagi torna és a lakomákon való részvétel jelenti. (A parasztoknak maradtak a búcsúk, farsangok, Lessandre ünnepek, aratásnapok, és a nyilvános kivégzések.)
Persze a legrangosabb eseményekre a királyi központokban kerül sor. Ezeken szinte minden nemesnek ajánlatos néha megjelennie, mert az udvari intrikák során a többi nemes időnként egymás beárulásával vagy befeketítésével próbál előnyökhöz jutni.

A FATTYAK

A fattyak, azaz a törvénytelen, házasságon kívül világra jöttek élete már születésüktől fogva eldöntetett. Legalábbis többnyire, hiszen akadhatnak kivételek, még ha szóbeszéd is jár a nyomukban.
Már születésük pillanatában megbélyegződnek azáltal, hogy nem atyjuk vezetéknevét kapják, hanem vezetéknév gyanánt a vidék, város vagy falu nevét hordják nevükben, ahol születtek. (Például: Delroni, Azurvidéki, Raunori, Halvárosi, Vöröserdei, stb.)
Azoknak a fattyaknak sem könnyű, akiket úgy nemzenek házasságon kívül, hogy egyik szülőjüknek sincs már meglévő frigye, ám azok a fattyak, akik házasságtörésben születtek, Lessandre fényétől mentes életet kapnak a világtól - a hit szerint.
Habár maguk a fattyak nem tehetnek szüleik hibájáról, mégis kiközösíti őket a társadalom jó része, mivel a fattyak a szemükben nem mások, mint Lessandre hitének megtagadásai, a törvények megcsúfolásai, és az égető bélyegek, melyek egy-egy család hírnevén és becsületén foltot hagynak.
Ezért a fattyak nem örökölhetnek, nem végezhetnek jelentős munkákat, és ha egy család nem tagadja ki őket azon nyomban, tudomásul kell venniük, hogy ők vannak a leghátul a rangsorban, és szégyenei saját családjuknak.
Habár vannak speciális esetek, amikor a király közbenjárásával egy-egy fattyat nevükre vesznek, ám mivel ez komoly és megfelelően indokolandó procedúra, ráadásul saját szégyenük hitelesítése, igencsak kevés alkalommal történik ez meg, és akkor is leginkább csak a nemesi családokban, komoly ürüggyel körítve.
Ezért a fattyak élete csupa küzdelem és túlélés, hogy megtalálják helyüket a világban, elfogadhassák önmagukat, és célt, értelmet találhassanak saját életüknek, azon keretek között, amelyek számukra megadatottak.

KÖZÉPKORI SZÓRAKOZÁS

Ebben a társadalomban az egy településen lakók többnyire még erős közösségi kötelékekben élnek (és szórakoznak). A falvak lakói mindent együtt csinálnak: a földeken végzett munkától kezdve, az adófizetésen, templomba járáson, közös feladatok ellátásán, építkezések, közös munkák elvégzésén és ünnepek megülésén keresztül egészen a különböző csapások (járványok, árvizek, tüzek, háborúk, rablóbandák) elviseléséig. A városok lakói összefogva építették a városfalakat, összefogva döntöttek és döntenek fontos kérdésekben, s összefogva védekeznek a külső támadásokkal szemben is. A nemesi várak lakói a várúr parancsait együtt hajtják végre, jóban – rosszban kitartva erődjük fenntartásáért vagy védelméért.

Ilyen mód a szórakozás is közösségi élmény és erősen kötődik például a vallási ünnepekhez is. Amellett szép számban akadnak különböző búcsúk, falunapok, népszokások, illetve a közösség egyes tagjaihoz vagy az uraság családjához kötődő ünnepi alkalmak. A falu egy-egy jeles tagjának lakodalma, az uraság lányának férjhez menetele (esetleg magának az uraságnak az esküvője) mind-mind lehetőséget és alkalmat adnak a nagy közös ünneplésre, táncra, mulatságra.

Persze a szórakozás minősége és módja óriási különbséget mutat az egyes társadalmi rétegeknél, vagyis egészen másként mulat egy főnemes, mint mondjuk egy városlakó polgár és még inkább másként, mint a legszegényebb paraszt. A nemesség a lovagi tornák, bajvívások, várünnepek „bűvöletében” él, melyek óriási sporteseményeknek számítanak, és rendszerint táncmulatságok, illetve óriási evészetek – ivászatok követik őket. A lakomákon akár több százan is asztalhoz ülnek a várak lovagtermeiben, miközben zeneszóra és különböző fellépők – bűvészek, varázslók, táncosok, akrobaták – előadásai közben folyik a szinte féktelen táplálkozás.

A falusi parasztok jóval szerényebben tudnak ünnepelni, de évente egy-egy ökörsütés azért náluk is előfordul. A legfelső fejedelmi családok, vagy az alattuk lévő gazdag nagypolgárok pompakedvelő életmódját hatalmas szakadék választja el az utcán élő nincstelen koldusok, csavargók, rokkantak keserves tengődésétől. Az életmódban, megjelenésben és szórakozásban mutatkozó különbségek leginkább a ruházat és a táplálék terén látványosak. A főnemesek – városokban és várakban egyaránt – díszes, méregdrága, túldíszített kelmékben pompáznak. Ami a táplálékot illeti: a várlakomák és városi előkelőségek fogadásai a húsételekről szólnak, mert ez az, ami nagyon megkülönbözteti a felső és alsó réteget egymástól. A parasztok és szegényebb polgárok elvétve jutnak csak húshoz és fűszerekhez, számukra a leggyakoribb étel a kása. Ugyanez igaz a borra is. A borkimérés eleve nemesi előjognak számít (Italmérési és kocsmáltatási jog).

Az étkezések módja is nagy különbséget mutat a gazdagok és szegények esetében, ugyanis az evőeszközöket a parasztság nem ismeri. A kézzel történő étkezés a jellemző rájuk. A villa és kanál használata csak a főúri és nemesi asztaloknál fellelhető.
Ami a kultúrát illeti, az olvasás, mint szórakozási forma ismét csak a nemesség, és bizonyos polgárok kiváltsága. A lakosság jellemzően vándor dalnokok, mesélők, lantművészek, vándorköltők, felolvasók előadásait hallgatja, melyek kettős célt szolgálnak: egyrészt informálják a szimeleket a környék fontos eseményeiről, másrészt szórakoztatnak is.

A szórakozás városi formáit illetően széles skálán mozognak a különböző játékok, kockavetés, kártya, fogadások, állatversenyek utcai lehetőségei. Egy tipikus középkori városban minden az utcákon zajlik: a prostituáltak, vásározók, utcai nevettetők, hordószónokok, bűvészek nyüzsgő sokasága végtelen számú lehetőséget nyújt a pénz elverésére. Valamint a szórakozás sajátos formái vásárok is.

A városi szórakozás egészen extrém módját jelentik a különböző – de rendkívül gyakori – kivégzések. Ha valaki főbenjáró bűnt követ el, akkor a megszégyenítés (korbácsolás, kalodába zárás) mellett – vagy néha azt követően – mindig nyilvánosak a lefejezések, akasztások, vagy ritkább esetben a kínzások, karóba húzások. Ezek nyilvános eseményeknek számítanak, a nép különleges, szabadidős programoknak tekinti őket, melyekre családosan vonulnak ki. A gyerekeket nem tekintik óvni való, ártatlanságukban megőrizendő kis individuumoknak, hanem kicsinyített felnőttekként kezelik őket. Sőt. A kivégzéseken a gyerekek külön szerepet kapnak, hiszen többnyire ők a kikötözött, közszemlére tett, kalodába zárt szerencsétlenek legfőbb megdobálói és kicsúfolói. A kivégzések után a közönség aztán a kocsmákban tárgyalja ki a látottakat, részletesen kielemezve a kivégzés történéseit. A köznép csak az erőt és a hatalmat tiszteli. A gyengék, elesettek, csúnyák és rokkantak soha nem számíthatnak együttérzésre. A könyörület, szolidaritás és empátia nem tartozik a középkor világához. Legalábbis látszólag.
Lehet, hogy pont Te leszel majd a kivétel!

Ami a színjátszást illeti: érdemes különválasztanunk a kisebb közösségekben elterjedő amatőr színielőadásokat, misztériumjátékokat és a profi színművészetet. Az előbbi esetében a városokban, falvakban tanulók, vagy cirkuszos vándor-művészek szekeres karavánjaikkal településről – településre járva vállalnak különböző előadásokat, melyek célja többnyire a nevettetés nagyon egyszerű történetek megjelenítésével. Az igazi színház leginkább a nagyvárosokban kezd elterjedni, és csak manapság.GAZDASÁG ÉS ÁRAK


Ez a bekezdés egyelőre leginkább tájékoztató jellegű, a Saját Birtok funkció finomhangolásával az árak és lehetőségek változhatnak!


Itt olvashatjátok a vásárolható épületeket a szervezetekhez, a publikus birtokokhoz, és a tengeri élethez. Az alább felsoroltak a Saját Birtok funkcióhoz vagy a Szervezetekhez vannak sorolva. A privát Saját Birtokok - vagyis a karaktereknek vehető saját otthonok - már megvásárolhatóak a Fórum/Saját Birtok (kis ház ikon) funkció alatt, és a róluk olvasható információkat és leírásokat ott találhatjátok.

Általános leerasi árak:
Egy sör - kb 8 dreel
Egy egyszerű ebéd - kb 20 dreel
Egy hagyományos fogadói szoba/ágy/fő - kb 50 dreel
Egy közönséges fegyver - kb 500 dreel
Egy egyszerű hátas ló - kb 1500 dreel


MEGVÁSÁROLHATÓ ÜZLETEK avagy publikus birtokok
Bolt (kidolgozás alatt, amit itt találsz, az csak nagyjábóli információ arról, hogy mi várható): 8.000 dreel - tárgyletét funkció 20 hellyel - nem mozgatható, de topikot ad (1000 dreelért vásárolható bele 5ösével még férőhely) - lehet bármilyen üzlet, ami nem illegális
IC: Kis üzlethelyiség, hátul egy raktárral és esetleg egy kis "irodai" szobával
OC: topik helyszín, 10 férőhelyes tárgyletét funkció - csak a dolgozóknak és vezetőnek, összesen együtt + végtelen férőhely házdíszeknek és átlagos társállatoknak

Műhely (kidolgozás alatt, amit itt találsz, az csak nagyjábóli információ arról, hogy mi várható): 12.000 dreel - Kovácsoknak, ékszerészeknek, asztalosoknak, stbstb. (1000 dreelért vásárolható bele 5ösével még férőhely)
IC: Nagyobb üzlethelyiség, kis műhellyel, hátsó műhellyel, és egy raktárral
OC: topik helyszín, 20 férőhelyes tárgyletét funkció - csak a dolgozóknak és vezetőnek, összesen együtt + végtelen férőhely házdíszeknek és átlagos társállatoknak

Tudósház (kidolgozás alatt, amit itt találsz, az csak nagyjábóli információ arról, hogy mi várható): 12.000 dreel - Alkimista labornak, iskolának, gyógyítóháznak, stb. (1000 dreelért vásárolható bele 5ösével még férőhely)
IC: Átlagos üzlethelyiség, két kisebb teremmel/szobával, egy raktárral
OC: topik helyszín, 20 férőhelyes tárgyletét funkció - csak a dolgozóknak és vezetőnek, összesen együtt + végtelen férőhely házdíszeknek és átlagos társállatoknak


ALVILÁGI ÜZELETEK avagy publikus alvilági birtokok
Bordély: 15.000 dreel – Egy átlagos bordélyház, lehet emeletes is (1000 dreelért vásárolható bele még étel és ital kínálat 5ösével) A szobát is ki kell fizetnie a delikvensnek, a többi árat a tulajdonos szabja meg.
IC: Egy nagyobb előhelyiség/váró, kis "iroda" szobával, valamint 4 db kiadható szobával, és egy átlagos istállóval
OC: topik helyszín, vásárlás funkció, 4db választható ital és 2db rágcsa kínálattal (kreatívan), 5 férőhelyes tárgyletét funkció - csak a dolgozóknak és vezetőnek (karakterenként), 5 hátas férőhely összesen + végtelen házdísz lehetőség és átlagos társállatok

Tolvajtanya: 10.000 dreel – Jellegtelen, rejtett épület, tolvajok és simlisek számára. Kikötés: Csak a szegénynegyedben!
IC: Egy átlagos közös helyiség, 4db szoba, 1db pince és raktár, és egy átlagos istálló
OC: topik helyszín, 15 férőhelyes tárgyletét funkció - csak a dolgozóknak és vezetőnek (karakterenként), 5 hátas férőhely összesen + végtelen házdísz és átlagos társállat lehetőség

Orgyilkos ház: 10.000 dreel – Jellegtelen, rejtett épület a halál művészeinek. Kikötés: Csak a szegénynegyedben!
IC: Egy átlagos közös helyiség, 4db szoba, 1db torony, kincstár és egy átlagos istálló
OC: topik helyszín, 5 férőhelyes tárgyletét funkció - csak a dolgozóknak és vezetőnek (karakterenként), közös kincstár, 5 hátas férőhely összesen + végtelen házdísz és átlagos társállat lehetőség

Árnyjáró ház: 16.000 dreel – Ismert, díszes, gazdag látványú orgyilkos és/vagy tolvaj céh épület, a hivatalos, engedélyezett céheknek (birodalmi fejvadászok vagy kalandozó romtolvajok, stb). Kikötés: Csak a gazdagnegyedben!
IC: Egy nagy közös helyiség, 6db szoba, 1db pince vagy torony, és egy nagyobb istálló
OC: topik helyszín, 10 férőhelyes tárgyletét funkció - csak a dolgozóknak és vezetőnek (karakterenként), közös kincstár, 8 hátas férőhely összesen + végtelen házdísz és átlagos társállat lehetőség


NJK vásárlás havi +100 dreel/NJK. (Az NJK-k az alábbiakra bérelhetők: takarítók, felszolgálók, ágyasok, szobalányok, stb)

Üzemeltetési díj:

Havi 500 dreel minden üzletnek.
Az üzemeltetési díj (standot kivéve mindegyikre vonatkozik) azért van, hogy mivel az üzletek, boltok, fogadók stb tényleges helyszínt kapnak, így megvegyék ezzel saját maguknak kb az inaktivitásukat. Amennyiben nem érkezik be egy havi és elmaradás van, 1hét után megy a figyelmeztetés.
Két hónap fizetési elmaradás és/vagy inaktivitás után (ha fizet az inaktivitás nem számít) a topik (kocsma, fogadó stb) törlésre kerül. Ha valaki előre fizet mondjuk egy évet de már 2hónapja nem játszik ott senki és az üzemeltető is inaktív, szintén törlésre kerülhet sor. Persze csak a figyelmeztető üzenet után egy héttel mindig.

MEGVÁSÁROLHATÓ KÜLVÁROSI SZERVEZET HELYSZÍNEK avagy szervezet birtokok

Parasztház: 8.000 dreel
Ez egy speciálisan vásárolható ház, amit önmagában nem vehet meg a szervezet, hanem bővítheti vele a területét, esetleg kisfejezett kisközösség vagy falu építésekor ilyen házak vásárolandók bele.
Vályogból épített, szalmatetős házikó, amelynek többnyire nincs emelete, inkább hosszúkás típusú, és leginkább vidékies jellegű, nem olyan, mint a magas, városi épületek. Tartalmaz egy nagyobb belteret, amely a konyha-étkező és közösségi helyiség egyben, ezen túl pedig általában innen két oldalról nyíló, de olykor külön, kintről megközelíthető (az egyik) két hálószobát. Természetesen a két hálószoba úgy rendezhető be, ahogyan a tulajdonos szeretné, az egyik akár külön fürdőnek vagy vendégszobának is, stb. Ám az árnyékszék valószínűleg kint van, és kintről megközelíthető. Egy kőkandallót tartalmaz a nagy helyiségben, és átlagos bútorzatot, amely nem minőségi ugyan, de nem is rozoga, éppen megfelelő. Van egy kicsiny kamrája is. Átlagos istállót tartalmaz.
OC velejáró:
Birtok helyszín, (ha falunak akarja a szimel, ebben az esetben minimum 5db vétele kell, és mindegyiknek külön helyszíne lesz a helyszínen belül) 10 férőhelyes tárgyletét funkció (karakterenként külön), 4 férőhelyes általános istálló darabjához (lovaknak, lóalkatúaknak és növényevőknek), 3 számjegyű belépési kód (amennyiben faluról és külön házhelyszínekről van szó) + végtelen férőhely házdíszeknek és társállatoknak (falu esetében a falunak is külön, és a házaknak is külön)
Háztartás +3fő/ház (akiknek a tulajdonoson kívül engedélyezni lehet a kód nélküli azonnali belépést, és használhatja a ház funkcióit)
Kikötés: Városon kívüli szervezet helyszín

Tanyavilág: 18.000 dreel
Egyszerű, többnyire hosszúkás és emelet nélküli parasztház, vályog és kő keverékéből. Tartalmaz egy közös helyiséget, amely többnyire az étkező is egyben, egy konyhát és kamrát, emellett pedig négy hálószobát és egy hosszú tetőteres padlásteret. A hálószobák berendezése a tulajdonoson múlik, lehet az egyik fürdőszoba is, ahová bekerül a dézsa, vagy vendégszoba, esetleg dolgozószoba, stb. Egy nagyobb kőkandallója van, a közös helyiségnél, ahol lehet melegedni, ez fűti be a házat; és egy kisebb az apró konyhában, ahol lehet főzni. Az árnyékszék pedig lehet a házon kívül, de nyílhat elszeparálva a házból is. Átlagos, nem túl díszített, de strapabíró bútorzattal rendelkezik többnyire.
A ház maga nem túl különleges és nagy, azonban jár hozzá automatikusan egy négy ló számára kényelmes istálló, egy darab négy bármilyen nagyobb állat számára alkalmas ól, egy kisebb baromfi ól, és egy nagyjából 70×70 méteres (1 leerasi hold) zöldséggel/gyümölccsel bevethető terület. A terület fakerítéssel van körbekerítve.
OC: 20 férőhelyes tárgyletét funkció és kincstár
Kikötés: Városon kívüli szervezet helyszín

Barakk: 22.000 dreel
Fából épített, többnyire hosszúkás, erős épület, kőalapzattal. Tartalmaz egy közös helyiséget, amely többnyire az étkező is egyben, egy konyhát és külön kamrát, emellett pedig négy hálószobát és egy külön fürdőt, és egy hosszú tetőteres padlásteret. A hálószobák berendezése a tulajdonoson múlik, lehet vendégszoba, esetleg dolgozószoba, stb. Egy nagyobb kőkandallója van, a közös helyiségnél, ahol lehet melegedni, ez fűti be a házat; és egy kisebb az apró konyhában, ahol lehet főzni. Az árnyékszék pedig lehet a házon kívül, de nyílhat elszeparálva a házból is. Átlagos, nem túl díszített, de strapabíró bútorzattal rendelkezik többnyire.
Az épület maga nem túl különleges, de elég tágas, azonban jár hozzá automatikusan egy négy ló számára kényelmes istálló, egy darab négy bármilyen nagyobb állat számára alkalmas ól, egy kisebb baromfi ól, és egy nagyjából 70×70 méteres (1 leerasi hold) zöldséggel/gyümölccsel bevethető terület. A terület fakerítéssel van körbekerítve.
OC: 20 férőhelyes tárgyletét funkció és kincstár
Kikötés: Városon kívüli szervezet helyszín

Erőd: 30.000 dreel
Kőből épített, erős, nagy, emeletes épület, kifejezetten úgy építve, hogy könnyű legyen a védelme. Van egy előtér, egy külön közös helyisége, egy nagy kandallóval, amely befűti az épületet, és sokszor az egyik szobába is felvezet, ahol szintén egy külön kandallót alkot. Van még egy nagyobb konyhája, tűzhellyel és külön kamrával - esetleg külön alvó sarokkal itt a személyzetnek -, és egy külön étkezője s egy kis fürdője amely egyben van az árnyékszékkel. (Így két kandallója és egy konyhai tűzhelye van.) Emellett pedig öt hálószobát tartalmaz, amelyek lehetnek hálók, de dolgozószoba, vendégszoba, könyvtárszoba, akármi válhat belőle. Van a területén egy szabad, de fedett tetejű fa őrtornya is. A bútorzata egyszerű de strapabíró.
Az épület maga elég tágas, nagy és erős, s jár hozzá automatikusan egy öt-hat ló számára kényelmes istálló, egy darab négy bármilyen nagyobb állat számára alkalmas ól, egy kisebb baromfi ól, és egy nagyjából 70×70 méteres (1 leerasi hold) zöldséggel/gyümölccsel bevethető terület. A terület kőalapzatú fakerítéssel van körbekerítve.
OC: 20 férőhelyes tárgyletét funkció és kincstár
Kikötés: Városon kívüli szervezet helyszín

Vár: 45.000 dreel
Kőből gondosan és erősre épített, szép és igényes, hatalmas épület, kifejezetten jól védhetőre építve. Tartalmaz egy kisebb előteret, egy közös helyiséget kőkandallóval, külön könyvtárszobát, külön fürdőt és árnyékszéket, külön étkezőt kőkandallóval, és külön konyhát és kamrát, tűzhellyel, ahol a személyzet is aludhat, nekik pedig külön alvó sarkuk is van. Emellett található még a házban hat hálószoba, amelyet tetszés szerint lehet berendezni - nem csak hálószobának -, s amelyek közül kettőben szintén van saját kandalló. Lehet emelete, egy kis erkélye, a berendezése pedig szépen díszített, igényes és drága. Többnyire négyzet alakú, s négy darab kis szabad, fedetlen védőtornya van. Egy egyszerű előkert (15×15) is jár hozzá, emellé pedig ár hozzá automatikusan egy öt-hat ló számára kényelmes istálló, egy darab négy bármilyen nagyobb állat számára alkalmas ól, egy kisebb baromfi ól, és egy nagyjából 70×70 méteres (1 leerasi hold) zöldséggel/gyümölccsel bevethető terület. A terület kőalapzatú kerítéssel van körbekerítve.
OC: 20 férőhelyes tárgyletét funkció és kincstár
Kikötés: Városon kívüli szervezet helyszín


MEGVÁSÁROLHATÓ HAJÓK avagy tengeri birtokok

Knarr: 3000 dreel
Egyszerű kis hajó, nagyjából 5-6 fő számára, kisebb rakományokhoz, vagy utazáshoz. Viszont 1-2 szimel is el tudja vezetni. Egy árbócos, négyszögletű vitorlával. Kiváló halászhajó. Leginkább folyami utakra, vagy partközeli hajózásra, van pár evezője is. Távolabbi tengeri utakra nem alkalmas.
+ 10 helyet ad az alap hátizsákhoz a vásárlójának, (külön feltüntetve) nem ad helyszínt.

Kogge: 8000 dreel
Középen lapos törzsű, két vége felé elkeskenyedő, egy árbócos, négyzet vitorlás kisebb hajó. Nagyjából 6-10 fő számára, de már 3-4 szimel is el tudja vezetni. Ellenszélben nehezebben mozog, de szélirányban villámgyors.
Tartalmaz: 1 kapitányi kabin, 1 raktér+konyha.
+ helyszín, és 10 hely tárgyletét funkció.
(Tat, árbóckosár, vitorla, horgony, stb. mind automatikusan tartalmazza.)

Gálya: 10.000 dreel
Kb 35-50 méter hosszú, keskeny, lapos fenekű jármű, két árbóccal, háromszögletű vitorlával.
Az egy méternyire a víz felszíne felett levő fedélzeten vannak oldalanként az evezőpadok, melyeknek mindegyikén 1-6 ember ülhet, arccal a hajó hátulja felé fordulva. Nagyjából 10-16 fő részére, de már 6-8 szimel is el tudja vezetni. Nehezen mozog ellenszélben, ám az evezőlapátok kiküszöbölhetik ezt a problémát, és remekül lehet vele manőverezni.
Tartalmaz: 1 kapitányi kabin, 1 raktér, 1 konyha/kamra.
+ helyszín, és 10 hely tárgyletét funkció.
(Tat, árbóckosár, vitorla, horgony, stb. mind automatikusan tartalmazza.)

Karavella: 12.000 dreel
Hossza jellemzően 20–25 méter közötti, szélessége 6–7 méter. Két árbócos, háromszögvitorlás, gyors hajó, kiváló felfedezésekre, hosszabb utakra. Nagyjából 12-18 fő részére, de már 8-10 szimel is el tudja vezetni. Nehezen mozog ellenszélben, de erőteljes és strapabíró.
Tartalmaz: 1 kapitányi kabin, 1 raktér, 1 konyha/kamra.
+ helyszín, és 15 hely tárgyletét funkció, 1 kincstár.
(Tat, árbóckosár, vitorla, horgony, stb. mind automatikusan tartalmazza.)

Balinger: 15.000 dreel
Sok árbócos, négyzet és háromszög vitorlás, nagy, evezős hajó. A fedélzeten vannak oldalanként az evezőpadok, melyeknek mindegyikén 15 ember ülhet, arccal a hajó hátulja felé fordulva. Gyorsan mozog, evezőinek hála szél nélkül is akár. Kb 15-20 fő részére, de már 10-12 szimel is el tudja vezetni.
Tartalmaz: 1 kapitányi kabin, 1 raktér, 1 konyha/kamra, 1 legénységi szálláshely.
+ helyszín, és 15 hely tárgyletét funkció, 1 kincstár.
(Tat, árbóckosár, vitorla, horgony, stb. mind automatikusan tartalmazza.)

Karakk: 20.000 dreel
A törzs hátulja kerek, elől-hátul bástyával, orrárbóccal az elején. Igazi monstrum. Három, vagy több árbócos, négyszögletű vitorlákkal. Nehezebben mozog, de eléggé stabil a háborgó tengerre, és elegendően nagy, hogy egy hosszú útra az egész ellátmányt magával vihesse. Akár 25-30 szimel részére is van rajta már hely, de legalább 14 szimelre szükség van hozzá, hogy el tudják vezetni.
Tartalmaz: 1 kapitányi kabin, 1 vendég kabin, 1 raktér, 1 konyha/kamra, 1 legénységi szálláshely.
+ helyszín, és 20 hely tárgyletét funkció, 1 kincstár.
(Tat, árbóckosár, vitorla, horgony, stb. mind automatikusan tartalmazza.)


+ Vásárolható dolgok:
Címeres vitorla - 1000 dreel/db
Lobogók - 800 dreel/db
NJK legénység - 1000 dreel/fő (többet nem kell OC fizetni a haláláig)
Fogda kialakítása - 1500 dreel


Kalózok, figyelem!
A kalózvitorlát nem kell megvenni, hiszen minden jó kalóz magának festi fel azt, ahogyan csak tudja/akarja! Így a kalózok a kalózvitorlát szabadon használhatják bármikor! Csak vigyázzanak, hogyha Delronban, vagy hasonló helyen szeretnének kikötni, alaposan álcázzák magukat! ;)


© Leeras Legendája 2018-2023 │ Minden jog fenntartva.
Általános felhasználási feltételek