Főmenü

Főoldal Fórum Szabályzat Chat

Világleírás

Leeras Világa Delron Fajok Kasztok Mágia Hitvilág Bestiárium és herbária Térképek Legendás Leerasiak

Súgó / Segítség

Kezdő Kalandoroknak Kreatív Kalandoroknak Karakterlap Struktúrák GY.I.K.

Egyéb

Alkotók Kockagurító

Oldal tetejére
<<< vissza

Goblin

Magasság:

nő 100-120cm, férfi 120-140cm


Szemszín:

sárga, narancs, barna, fehér


Hajszín:

fekete, vagy a szőrük színe


Bőrszín:

a bőr zöld vagy barna; a szőr fekete, szürke, vörös, vagy bézs


Maximális életkor:

nagyjából 60


Hitvilág jelenleg:

Nagy Egész Istene


Általuk kedvelt fajok:

törp, szilván, nimfa


Számukra semleges fajok:

cherub, ember, ork, mirimi, félvér, rakassa


Kevésbé kedvelt fajok:

elf


Lehetséges utód:

+goblin=goblin


Állapotosság időtartama:

6 hónapA hitvilág természetesen csak az általános hitvilág, ezen kívül másban is hihetnek, de a többségük leginkább ebben hisz. A felsorolt fajok közül pedig lehet, hogy a te karaktered teljesen más fajokat kedvel vagy nem kedvel, ez csak az átlag, a leginkább megszokott tőlük.

A goblinok Leeras világának zsenijei.
Ők a tudósok, feltalálók, kutatók, akik Leeras technikai fejlettségét mozdítják elő, amennyire csak tudják egy mágia központú világban. Sokan kissé bolondnak nézik őket sajátos életvitelük miatt, ám az tény, hogyha egy goblin nem robbantja fel magát idő előtt, sok érdekes dolgot nyújthat a világnak.

Fontos!
A játszható goblin faj jelenleg a száműzött goblin faj, amely már a felszínen él, Mocsárlakban, vagy a világ más részén. Tehát ha Te goblint szeretnél, akkor sajnos magad is csak hírből ismerheted már Vasöntödöt, és annak mesés technikai fejlettségét.


Két alfajukat különböztethetjük meg:
A glabri goblinok a szőrtelenek, akiknek többnyire zöld vagy barnás bőrük van, és ha van hajuk, akkor fekete, amelyet gyakran szeretnek színesre festeni.
A lorki goblinok pedig a szőrösebb, barna, fekete, szürke, vörös, vagy ritkán bézs bundájú, és bundájukhoz hasonló színű hajjal, egyfajta „sörénnyel” rendelkeznek.
Mindkét típusnak pici, hegyes fogaik vannak, és fekete, karomhoz hasonlatos, aprócska körmeik, valamint nagy, lobogó lapátfülük.

Hogy hogyan alakult ki ez a két típusa a goblinoknak, az nem ismert, de egymás közt nem problémáznak ezen, nem nézi ki egyik a másikat, minden gond és probléma nélkül keverednek. Egyesek szerint a glabri goblinok ősei egykor szándékosan akartak megszabadulni a szőrzetüktől, és ezután ez öröklődött az utódaikban is. Mások szerint viszont a goblinok szőrtelenek voltak, és csak akkor kezdtek el bundát növeszteni egyes egyedei, amikor kiköltöztek a felszínre, ezek persze mind csak mesék és feltételezések. A szőrükön kívül is meglehetősen különbözőek lehetnek, fejformájuk, füleik, orruk mérete is széles skálán mozog, ők a legváltozatosabb faj Leerason.

Egyébként a glabri és a lorki goblinok is mind ugyanúgy egyszerűen goblinoknak számítanak, ezeket az elkülönítő jelzéseket leginkább csak maguk a goblinok használják akkor, ha valamikor fontos lenne említeni, például valakinek a leírásánál, de általában letudják annyival, hogy goblin és kész. Nincs jelentősége a családlapításnál sem. Ha egy glabri és egy lorki goblin összeházasodik, nem nézi ki őket senki, és a gyermekeik is vegyesen fognak születni, hol szőrrel hol szőrtelenül. Olyan eset még nem fordult elő, hogy valamelyik csak félig, vagy foltokban lenne szőrös.

A goblinok valódi otthona Vasöntöd, amely mélyen a Kissárkány bugyraiban rejlik valamerre. Nem tudni pontosan hol, hiszen oda még soha senki nem tette be a lábát, és a jelenleg Leeras társadalmában élő, az őshazából majd' ezer éve száműzött goblinok sem ismerik.Társadalom:

A felszínen élő goblinok legfőbb városa most Mocsárlak, amely a Lápkirályság még aránylag biztonságosnak mondható szélén fekszik, méretében messze elmarad minden más faj nagyobb településeitől. A száműzött goblinok (lásd: történelem) őshazájukból kiátkozva elvesztették az ottani tudást is, így lassan, de fokozatosan haladva újra kell kezdeniük kutatásaikat Leeras középkori, mágiaorientált társadalmában.Öregedés:

Sajnos az életvitelükből adódóan gyakorta csak egy-két gyermek éri meg a saját családalapítást, mert sokszor még azelőtt valamilyen baleset éri őket, hogy igazán belevágnának az életbe. De ez a szomorú valóság a goblinok hétköznapjainak része.
Gyermekkoruk egyébként tizenkét esztendős korukig tart. Onnantól 16 éves korukig serdülnek, majd 20 éves korukig fiatal felnőttnek számítanak. Nagyjából ötven éves koruktól számítanak öregnek, őszülni nem őszülnek, és ha egy goblin szokatlanul óvatos életet él, megélheti akár a hatvanat is, de ez sajnos ritkán fordul elő náluk.Házasság:

Nem hisznek a házasságban, mint hitközpontú folyamatban. Habár a felszíni (száműzött) goblinok manapság már esküdnek Lessandre színe előtt is, legtöbbjük inkább hivatalos papírokat gyártva és aláírva köt házasságot, és utána tartanak egy kis eszem-iszomot.
A nők és férfiak egyaránt dolgoznak, feltalálnak, kutatnak, ám a nők életében ez gyakorta hátrébb szorul a porontyok nevelése miatt. Egy goblin családban nem ritka a hat-nyolc-tíz gyermek sem, mocsárlakban van saját iskolájuk, másutt viszont többnyire az anyjuk tanítja őket odahaza, minden jóra, amit egy goblinnak tudni kell, később pedig az apjukkal gyakorolják a mesterségeket, már ha él még.Hit:

Nincs olyan vallásuk, mint a többi szimelnek Leerason, ők a Nagy Egészben hisznek, a világban, a létezésben, és úgymond a sorsban, többé-kevésbé gyakorlatilag ateisták. Habár manapság már néhányuk valamennyire befogadta, vagy legalábbis elfogadta Lessandre hitét. Részleteket lásd: HitvilágMágia:

Habár rendkívüli intelligenciájuknak köszönhetően maga a tanulás gyorsan és könnyen megy nekik, borzasztóan ügyetlennek bizonyultak a mágiában. Nagyon-nagyon ritka hogy egy goblinban megmutatkozna a tehetség ami a különböző mágiaágak elsajátításához szükséges, és gyakran még ezek a goblinok sem foglalkoznak vele. Még az a néhány goblin is sokat szenved amíg értékelhető eredményeket tud felmutatni akik tehetségesek is, és érdeklődnek is a mágia iránt, ez azonban ritkább, mint a fehér hollók. Egyébként nem is kedvelik, és nem is igazán hiányzik nekik a mágia, a mágusokat sem szívlelik. Nehezen fogadják el, hogy létezik valami, amit tudományosan nem lehet megérteni vagy megmagyarázni.Érdekességek:

A goblinok imádják a rovarokat! Na nem csak úgy gyűjteni, mert hát azt is… hanem megenni! Mindenféle ínyencséget csinálnak, pirított rovarokból, bogárragukból és ízeltlábú levesekből… általában jó csípősen! Ódzkodnak a mágiától, ám a törpökkel ellentétben nem félnek az égbolttól, hanem csodálják azt. Imádják a csillagokat, és sokan közülük szeretnek tanulni is róluk, kutatni őket.Ajánlott Kasztok:

tudós, alkimista, polgár, kereskedőFaji bónuszok:

Ellenállóbb a bőrük más fajokénál. Kicsivel nehezebben karcolódnak, horzsolódnak, valamivel jobban bírják a forró, vagy fagyos dolgok érintését, a kellemetlen körülményeket, amik más fajok bőrét már kikezdenék. Jobban kiigazodnak a rendezett, nagyvárosi terepeken az átlagnál.Faji hátrányok:

Termetük miatt -5% módosítót kapnak közelharcban alap támadási és védekezési értékükre. (A karakterlapukon a módosított érték szerepel.) Kevésbé mozognak otthonosan a sűrű vadonban.Faj maximum elérhető tulajdonságai:
Tulajdonság Érték
Erő: Kitűnő (9)
Fizikum: Epikus (13)
Ügyesség: Heroikus (12)
Agilitás: Rendkívüli (11)
Gyorsaság: Rendkívüli (11)
Intuíció: Jó (7)
Intelligencia: Legendás (15)
Akaraterő: Rendkívüli (11)
Karizma: Kivételes (10)


Ismert Történelmük:

A goblinok őshazája és fővárosuk, Vasöntöd vélhetőleg valahol a föld alatt, vagy a törpökéhez hasonló barlangok mélyén terül el, feltehetőleg a kissárkány hegységben, vagy attól délre. Saját birodalmuk technológiája rendkívül fejlett, erről azonban csak legendák és mesék terjengenek, senkinek sem sikerült még rátalálnia a goblinok járataira.

3907-ben találkoztak először emberekkel, addig tökéletesen boldogan elvoltak a számukra biztonságot jelentő mélységben, sőt, továbbra is tökéletesen boldogan elvannak odalent.

4149-ben megjelent azonban a goblinoknak egy csoportja a felszínen, akiknek látszólag semmi közük nem volt a hírből ismert birodalomhoz. Emberekkel találkoztak először, akik meglepődtek ugyan az addig csak hírből ismert goblinok megjelenésén, de eljuttatták őket Delronba. Állításuk szerint nem emlékeztek semmire, mintha teljesen kitörölték volna a múltjukat. Ezt persze a Delroni vezetés nehezen hitte el, de nem tudtak mit kezdeni velük, kénytelenek voltak végül elfogadni. A főváros ennek ellenére óvatosan viszonyult hozzájuk, így saját falaikon belül nem adtak nekik helyet, de a lápkirályság szélén letelepedhettek. Az orkok is saját otthont kerestek maguknak, ezeknek a goblinoknak pedig minden segítség, pláne a nyers erő meglehetősen jól jött, így orkok segítségével építették fel mostani otthonukat.

Az őshazai goblinok 4765-ben kezdtek végre valamiféle kereskedelmi kapcsolatot kialakítani a Belradori Belárokkal, mindenkivel rajtuk keresztül kereskednek. Ekkor derült fény arra is, hogy az azóta felszínen élő goblinokat ők taszították ki a társadalmukból, de az okát nem árulták el. A kitaszítottak emiatt persze meglehetősen gyűlölik Vasöntödi testvéreiket. A nagyritkán érkező Vasöntödi goblin küldöttséggel Delron sem, és a többi nép sem mert ujjat húzni. Tisztában vannak technológiai fejlettségükkel, ráadásul soha nem sikerült rájuk találni, így mindenki tart tőlük, nem merik háborgatni őket. Az őshazai goblinok kereskedelmi hatalmának legnagyobb kulcsa az Obexer, amit a Belárok segítségével fejlesztettek ki, de kizárólag Vasöntödben képesek készíteni, ráadásul csak a Belárokat és Delron vezetőségét látják el ilyenekkel. Kémeik gyakran járják a felszínt, magukat kitaszított goblinnak álcázva, hiszen ránézésre senki sem mondja meg a különbséget.

A kitaszítottak, bár rendkívül intelligensek, Vasöntödi oktatás hiányában még nagyjából ugyanazon a fejlettségi szinten vannak mint a világ többi része. Egyetlen említésre méltó településük a Lápkirályság keleti oldalán lévő Mocsárlak, ahol orkokkal együtt élnek. Persze másfelé is találkozni néha goblinokkal, de az egyik legritkábban látott faj Leerason.<<< vissza
© Leeras Legendája 2018-2023 │ Minden jog fenntartva.
Általános felhasználási feltételek