Főmenü

Főoldal Fórum Szabályzat Chat

Világleírás

Leeras Világa Delron Fajok Kasztok Mágia Hitvilág Bestiárium és herbária Térképek Legendás Leerasiak

Súgó / Segítség

Kezdő Kalandoroknak Kreatív Kalandoroknak Karakterlap Struktúrák GY.I.K.

Egyéb

Alkotók Kockagurító

Oldal tetejére

6.LÁMA
Lessandre eljövetelének 5001. éve
Yellac, Az Elmúlás Havának - 9.napja (Leorth)


Üdv, Lámázó!

Ez itt a Leerasi Fáma, avagy röviden LÁMA, amely mint mindig, most is a legfrissebb hírekkel jön nektek!

Ne feledjétek, bárhol is vagytok, bármit is csináltok, a LÁMA figyel titeket, és mindenről hírt ad, aminek egy kicsit is jelentőséget tulajdonít!

Idén is megrendezésre került a Nyári Fesztivál, s nem is akárhogyan! Minden évben ilyenkor élvezhetik a mulatozók a hangulat, az előadások és a sok vásárlás mellett a bárdok és mutatványosok versenyét is, az idei pedig nagyon különleges volt! Elfogytak talán az ifjonc előadók? Vagy ők is északra mentek volna? Akárhogyan is, idén a legnagyobbak mérkőztek meg egymással, a versenyt pedig a bárdok oldaláról a Raseáról érkezett és ott már híres Fokvárosi Gnrem nyerte, aki elő is adhatta Ragonek király - sokáig éljen! - és udvartartása előtt "Fényes város, tiszta égbolt" című nótáját, amely dal máris egyre elterjedtebb a városban. A mutatványosok győztese Szép Myrenhree lett, a délről érkezett, híres, hihetetlenül hajlékony ifjú leányzó, aki karikamutatványaival és két déli lovával közös produkciójával kápráztatta el a közönséget, majd a királyi udvart. Különdíj is érkezett, a nagy művészi szervezetek közül, melyet a méltán híres Delroni Komédiások nyertek új darabjukkal, az Ámító Lázító-val, melyet a hajdani, nyolc évvel ezelőtt levert Norames családról írtak, kiemelve azok hiányosságait és ostobaságait, amellyel a birodalom ellen mertek lázadni, szintúgy Ragonek Ithrall királyunk - sokáig éljen! - elsöprő győzelmét! Úgy tűnik az idén sokan ragadták meg ezt a nem túl régi témát, talán az nemrégiben északon történtek miatt.

Északról egyébiránt nem érkeztek még hírek, úgy tudjuk, dúlnak a harcok a mélyben. A lázadásokat odafent leverték a nagyurak és a klánok vezérei, s kézben tartják északon, Fernir Gorthard, Észak Helytartója pedig tavasszal nőül szándékozik venni Rhesrae Roozweget.

Hogy nem kell talán annyira aggódnunk, jelzi, hogy a híres őszi Szüreti Bálok is megrendezésre kerültek idén. A Három Birodalomban Zengőszirten volt manapság is a legnagyobb ünneplés, de nem elhanyagolható idén a keszegesrévi sem, ahol állítólag minden eddiginél nagyobb ünneplés volt az idén, talán, hogy oldódhasson a Birodalomban észak kapcsán keltett feszültség.
Tartoson Alkonykertben volt a legpompásabb, ahonnan a Három Birodalom a Sólyomszárnyazást is átvette, Rasea Királyságban pedig Völgymélyén. Sőt, állítólag a Csendes-szigeteken Kyerben, és a Rubinszigeten Nassahban is megrendezésre került ilyen esemény.

Időközben elérkezett az ősz is, a Szellemjárás Ünnepe pedig máris mögöttünk, idén különösen rémségesnek beöltözött szimelekkel, valamint szintúgy rémisztő étel és ital kínálattal. A Mágia Napjai pedig jelenleg is tart, igazán különleges témával az idén, melynek kapcsán mindenféle rémséges és különleges bestiát behozhattak kivételesen a városba, az elmaradhatatlan belárok pedig már meg is érkeztek.

Hamarosan véget ér, azonban várhatjuk nemsokára már a hosszú napokon át tartó Ünnepi Vásárt, Lessandre Ünnepét, az év végével pedig a Téli Bált, melyen idén is kiderül majd, ki lesz a következő év Télkirálya és Télkirálynője!


//Divus//A LÁMA köp! – avagy a legfrissebb pletykák


A király vadászata
Hőn szeretett Ragonek Ithrall királyunk, Delron ura, A Három Birodalom királya, a Csendes-szigetek uralkodója, a Fényes Sárkány - sokáig éljen! - a nagyra becsült trónörökössel, Gerod herceggel újfent elindult az Árnyas Rengetegbe levadászni a régóta űzött fehér szarvasbikát. Két hétig voltak oda, nemrégiben azonban hazatértek, a Mágia Napjaira, azonban látszólag mélyen tisztelt fenséges uralkodónk ezúttal sem járt sikerrel. Vajon mi lehet ennek a különleges szarvasbikának a titka? Hiszen csodálatos királyunkról köztudott, hogy olyan remek vadász hírében áll, amilyen remek harcoséban is, s idén is temérdek vadkant, farkast, medvét és még wargot is lőtt. Bárhogyan is, szívből reméljük, hogy fényességes királyunk végre elkaphatja azt a bikát legközelebb!

Tolvajfogás
Egy éjszakai besurranót fogtak a Fényligetben, az egyik nemesi házban. Egyes híresztelések szerint a Fayaleth háznál, mások a tiszteletreméltó elf vérű Urilee családot is emlegették. A Városi Őrség tagjai nem nyilatkoztak az eset kapcsán, mindössze annyit tudhattunk meg, hogy az említett nemesi ház nagyon szakszerűen és precízen járt el, a tolvaj pedig egy mirimi volt, aki meg is kapta érte a tolvajoknak járó megfelelő büntetést némi ráhatást követően, melyet a Kaszárnya tömlöcében élvezhetett. Azt mondhatjuk városunk hű őreinek: csak így tovább!

Kalász és róka
Úgy tűnik a nemesek jóslataink szerint valóban mind heves családalapításba kezdtek, köszönhetően hőn szeretett drága és méltóságos Zerena királynénk újabb sikereinek! Larsgren és Nallildra Bravadore esküvője után most a Meyquren ház jelentette be, hogy eljegyzési lakomát és bált rendeznek, amelyen hivatalosan is jegybe lép házuk jövője és örököse, Eralhtmord Meyquren a szépséges, nyugatról érkezett Wenlinn Tawelyvel. Úgy tűnik ez a pletyka egyre biztosabb, s a Meyquren ház is tovább építgeti ezzel eddig alighanem fényesnek látszó jövőjét!

Elapadt mágushullám
Rengeteg mágus érkezett szeretett városunkba az utóbbi egy évben, hogy itt folytassák vagy éppen kezdjék tanulmányaikat, azonban úgy tűnik ez a sokszorozódás most véget ért. Talán csak egy nem várt hullám volt, vagy Lessandre akarata? Egyesek azt mondják, csodálatos Istennőnk előre látta az északi veszedelmet, ezért ajándékozott meg többeket az áldással. Mások szerint egyszerűen most lépett erőteljes korba egy következő nemzedék. Akármi is legyen a válasz, annyi biztos, hogy nem özönlenek már a mágusok, ami valamelyest azért megnyugtató, tekintve, hogy igazán megnövelnék a Mágustorony további kiadásait.

Kurtizánok Delronban!
Néhány napja egy hajó futott be a Delroni Kikötőbe, méghozzá nem is akármelyik: Soulinathi Szirén. Sokakat már ez is ámulattal töltött el, ritka, hogy ilyen híres és csodálatos hajó siklik be a város kikötőjébe, azonban ami rajta volt, az még inkább elvarázsolta a férfi, de még a női szíveket is! Ugyanis nem is egy, hanem egyenesen három kurtizán szállt le a déli hajóról, csodálatos, színarannyal megrakott ládákkal, ékszerektől és selyemtől, bundától roskadozva. Kiderítettük, hogy a három varázslatos asszony nem más, mint Ónix Yeshemen, Greishara Az Igazgyöngy és Zafír Zahara, a világ leghíresebb kurtizánjai közül rögvest három is! Ezt követően pedig nem sokkal egy csodálatos hintó gördült be eléjük, amelyből nem más szállt ki, mint Rheartana, a Fekete Gyémánt, Delron Legszebb Asszonya, városunk egyetlen kurtizánja, ki tanulmányai végeztével nyomban ide költözött, s azóta is a Fényliget pompáját élvezheti saját kastélyában. Alig mertünk hinni a szemünknek, ahogyan látszólag a többi szimel is. Valami alighanem készül itt, de hogy mi, azt még mi sem tudjuk, de nagyon szeretnék rájönni már!


//Divus//Lám az ege sötétkék – avagy az időjárás


A mágusjósok különösen zord telet jósolnak az idén. Azt mondják Lessandre Haragja is tán még a tavalyinál is elsöprőbb lehet, azonban a Középvidéken bizonyosan nem fog esni a hó addig, amíg meg nem érkezik Dhirr, a Fagy Hava. Ennek ellenére ajánlják a középvidéki családoknak, hogy igyekezzenek minél több fát gyűjteni a télre, és a nagy vihar előtt halmozzanak fel élelem tartalékokat, mert lehet, hogy két-három napig is bezárhatja őket a hó a házaikba.
Északon persze még erősebben várható a vihar, de egyelőre még van három hónapjuk a szimeleknek felkészülni rá. Odafent már most is folyamatosak a havazások, az északi főváros, Raunor területén is, bár még csak csekély mértékben. Fokozottan hideg lesz az idén!
Utazási tanács: Az égbolton már megjelent a Vándorbot csillagképe, amely óva inti a vándorokat: hamarosan itt a tél! Érdemes hát letudni az elkövetkezendő néhány hétben mindenféle utazást, amit a szimel még tervez. A Középvidéken még elviselhetőbbek lehetnek az egy-két hetes utak, északon azonban már csak néhány napot ajánlunk a szabadban, s azt is csak folyamatosan lobogó tűz mellett, sok útba ejtett fogadóval és szálláshellyel. Ne maradjon már kint senki sem sokáig a szabadban!

//Divus//Még többet köp a láma! (Pletykák minden mennyiségben!)


Pletykagyűjtőink kifejezetten a kedvetekért jártak utána minél több pletykának, hogy bőven legyen miből szemezgetnetek! Így nem csak a szokásosakat olvashatjátok most kivételesen, hanem a lehető legérdekesebbnél legérdekesebbeket is!

Oktalan szimel a Mágustoronyban
Egy férfit súlyos átokkal sújtott az egyik vérmágus mester, amiért az bemerészkedett a tiltott torony alatti könyvtárrészlegbe, hogy ellopjon egy értékes mágikus tárgyat, amelyet a könyvtár padlója alatt rejtenek. A behatoló magas, jóképű ember volt, ám az átok egy levakarhatatlan hólyagot idézett a férfi képére, amely azóta is szüntelen elrondítja, félig megvakítva a behatolót. Ha bárki felismeri, azonnal szóljon a Városi Őrségnek!

Mágiamentes tombolás a Mágia Napjain
Mágia Napjain őrült goblin vetette magát egy nemes ifjúra, aki súlyos sérüléseket szenvedett. Állítólag a lorki a lábán harapta meg, mely során az ifjú nemes - merthogy nemes volt ráadásként - majdnem elvérzett. A veszélyes, talán veszett goblin holléte ismeretlen. Óva intünk minden delroni polgárt a megtalálásáig!

Udvari híresztelés
A tél már a nyakunkon, de úgy tűnik, a kikötőben ragadó tengeri patkányoknak idén nem kell ínséges napokat élniük. Felsőbb körökben az a hír járja, hogy Goder nagyúr azon javaslattal élt a Korona irányába, hogy növeljék a Birodalmi Flotta állományát, illetve bővítsék a kikötési lehetőségek számát. Egyesek komolyabb szálakat vélnek felfedezni: „Az északi eseményekről még mindig semmi hír, és fennáll a lehetőség, hogy az ottani veszélyek tovább terjednek a szárazföldi utakra, így pedig csak a tengerben bízhat igazán Delron.” Mások pedig pont az egyre elégedetlenebb Dél felé tekintgetnek a hír hallatán. Egyelőre hivatalos bejelentés nem történt, de úgy hírlik a legtöbb delroni hajóács már nem vállal munkát tavaszra sem…

A Nyári Fesztivál porondmestere
Nyolcujjú Krombion visszatért Delronban. Úgy hírlik a Vándorcirkusz hírhedt vezetője egy nemesi ház úrnőjének kívánságára jelent meg a városban. Vajon a hírhedt szelídítő lepedőakrobataként is jól teljesít?

Maradtak a belárok
A belárok idén is képviseltették magukat a Mágia Napjain, azonban az őket megfigyelő suhancok arról számoltak be, hogy az ünnepség végeztével nem hagyták el valamennyien Delront. Már felütötte fejét a pletyka miszerint titkos és illegális mágusszekta tevékenykedik szeretett fővárosunkban, de hallani olyan híreket is, hogy becsületes szimeleket toboroznak egy váratlan kalandra, míg megint mások arról beszélnek, hogy Delroni Mágustoronyban találtak valami igen furcsát… Egy biztos nyugtalanságra ad okot a jelenlétük.

Lessandre szerelmesei
Két gyanús szimelre figyeltek fel a városőrök, akik hosszú percekig - az egyikük szerint órákig - lestek két különös alakot Lessandre szentélyében. Sokáig nem csináltak mást, csak álltak egymással szemben és beszélgettek, aztán átmentek a temetőbe, de az őrök innentől már nem figyelték őket, mert súlyos vétek elhagyni a posztjukat. "Ki lehet találni, hogy mi hajtotta őket a temető magányába" - nyilatkozta az egyik őr. Persze, ha bármiféle súlyos kihágás történt volna, arról bizonyára tudnánk, hiszen a Templomnegyed Delron legszentebb negyede!

//Hephaistos & Cernunnos//❈❈❈


5.LÁMA
Lessandre eljövetelének 5001. éve
Yrean, A Szellők Havának - 24.napja (Leorth)


Üdv, Lámázó!

Ez itt a Leerasi Fáma, avagy röviden LÁMA, amely mint mindig, most is a legfrissebb hírekkel jön nektek!

Ne feledjétek, bárhol is vagytok, bármit is csináltok, a LÁMA figyel titeket, és mindenről hírt ad, aminek egy kicsit is jelentőséget tulajdonít!

Túl vagyunk hát fenséges Ragonek Ithrall, Delron ura, A Három Birodalom királya, a Csendes-szigetek uralkodója, a Fényes Sárkány – Sokáig éljen! – születésének napján, mely kisebb költségvetéssel készült az idén, azonban ennek ellenére meglehetősen szórakoztató volt. A kevesebb befektetett dreel alighanem annak tudható be, hogy még mindig északon vannak bajnokaink és harcosaink, elszántan küzdve a hegy mélyén megbújó veszedelemmel. Így mindössze a pusztakezes harcosoknak és az íjászoknak volt verseny rendezve, valamint a Mágustusta is igencsak rendhagyóan a tanoncok számára készült, s az Első Delroni Felavatottak Viadala címet kapta.
Győztese egy ifjú elf lett, Keldron Illinar, aki minden bizonnyal jövőnk nagy reménysége! Szeretett királyunk is természetesen megtisztelte az ünnepséget, s még nagylelkű plusz jutalmat is ajánlott a résztvevőknek! A versenyt Faggorin Nahaer, a Királyi Főtanácsos is megtisztelte, aki egy szépséges szőke ifjú leánnyal sétált el a helyszínről. Vajon ki lehetett az a hölgy? Mivel a főtanácsosról van szó, talán jobb nem is feltenni ezt a kérdést.

Eltelt közben a Nővérek Napja is, mely ünnepségére az idén is sokan ellátogattak, hogy megnézzék az új leendő Nővéreket és tiszteletüket tegyék Lessandre istennőnk előtt. A Kagylós Strand megnyitotta a nyárra a kapuit, temérdek árussal, mutatványossal és mindenféle remek lehetőséggel a pihenésre, amelyet érdemes kihasználni, hiszen csak a nyár végéig tart majd, mint minden évben.

Ennél is nagyobb hír azonban, méghozzá jóval, hogy megszületett végre a királyi család új reménysége, s nem is egy! Csodálatos királynénk, Zerena a Norann házból, ikrekkel ajándékozta meg Fényes királyunkat! Egy herceg és egy hercegnő jött napvilágra, hogy még ragyogóbbá tegyék Birodalmunkat, neveiket pedig méltóságos királyunk és királynénk együtt adta nekik. Ezúton is hosszú és boldog, gazdag és egészséges életet kívánunk Mesyngar hercegnek és Lynerettha hercegnőnek!

Időközben a Delroni Nyári Fesztivál is megrendezésre került, melynek híres Bárd és Mutatványos versenyén az idén olyan nagy nevek vettek részt, mint a Delroni Komédiások, a Királyok Kompániája, az Észak Énekesmaradai és a délről érkezett híres Dél Drágakövei, akik a tavalyi Nyári Fesztivált csillogtatták meg csodálatos produkcióikkal, ezért nem is indulhattak akkor a versenyen. Idén viszont indultak, jöttek, láttak, s győztek! Hamarosan pedig a tetemes mennyiségű dreel mellett fényességes Ragonek királyunk - sokáig éljen - színe előtt adhatják elő nyertes produkciójukat!

Az északi eseményekről azonban sajnos még mindig nem sokat tudunk, s kezdi aggasztani már a Birodalmat ez a titokzatosság, s, hogy abban sem lehetünk biztosak, hogy hőseink valaha hazatérnek. Az Északi Klánok a hegyek között ennek köszönhetően sokkal engedetlenebbek és vadabbak lettek, a banditák megszaporodtak az utakon. Egyes nagyurak, főleg északon, úgy hírlik összehívták már seregeiket, parasztjaikat is, felkészülve mindenféle eshetőségre. Újabb katonák masíroztak a Birodalom Fővárosából is északra, néhány szürkefenyvesbeli faluban pedig lázongás tört ki az aggodalmaskodó parasztok által, akiket szerencsére időben sikerült megfékezni. Sokan elküldték gyermekeiket, vagy családostul elvonultak biztonságosabb vidékre, amíg elmúlik a veszély. Leginkább nyugatot látogatják, így Keszegesrév kereskedelme a szokásosnál is jobban felvirágzott az elmúlt hetekben, hónapokban. Valamint az a hír járja, hogy a titokzatos boszorkányt is egyre többen próbálják megtalálni az Árnyas Rengetegben, s nem csak a belárok, hanem közemberek, parasztok, zsoldosok, hogy a segítségét kérjék.

Vészterhes idők ezek, azonban, hogy ne ezzel zárjunk, egy igazi különlegességgel fejezzük be: állítólag nimfát láttak a Rengeteg szélén! Bár nem sikerült sem megerősítenünk sem pedig cáfolnunk, hogy eme ősi mitikus lény létezne, azonban több paraszt is beszámolt a különös esetről. Bárhogyan is van, talán érdemes lehet utána járni a dolognak!


//Divus//A LÁMA köp! – avagy a legfrissebb pletykák


Villámgyors Alkony
Akik rendszeresen figyelemmel kísérik a Fitoraptor futamot, egy érdekes jelenségre figyelhettek fel a nyáron. Alkony már hetek óta a legjobb helyezéseket érte el, ilyesmire pedig eddig ritkán volt példa a futam történetében. Egyre több nemes hölgy választja magának ezt a fajta szórakozást, és hatalmas nyereményeket akasztanak le részvételükkel. Vajon a nőknek jobb érzéke lenne a fogadásokhoz? Vagy a háttérben mozgatja valaki a szálakat úgy, ahogy neki a legjobb, és mind egy átverés áldozatai vagyunk? Egy biztos: Alkony mostanában nagyon jó formában van.

Nemesi tragédiák
Egyre több nemest veszít el Delron, ha ez hasonló ütemben folytatódik, különös idők szállhatnak a városra. Atrigen Welaronról még mindig nincs hír, a Welaron ház elsőszülöttje nyomtalanul tűnt el, és senkinek sincs sejtése a hollétéről. Alhparin Dakdavahr hosszú betegeskedés után elhunyt, az Erelot család három tagja pedig hajótörést szenvedett, Cedany Erelot maradt a Erelot név egyetlen hordozója. Mély együttérzésünket és részvétünket fejezzük ki az összes hozzátartozó felé, és erőt kívánunk nekik az elkövetkezendő időszakhoz. A fiataloké hát immár az irányítás joga, vajon a tüzes, ifjú szivek milyen hatással lesznek Delron jövőjére?

Még több nemes
A Dakdavahr család nem gyászolta sokáig a ház urának elvesztését, a temetés után nem sokkal mind a két fiatal megházasodott. Zerondor Dakdavahr elvette Sumaeyah Hyadee Ad'Arrahn déli nemest, majd az ifjú feleség családjához költöztek egész háztartásukkal, hátuk mögött hagyva Delront, és a velük történt szörnyű csapást. Nem kellett sokat várni Nallildra Dakdavahr esküvőjére sem, aki immár Larsgren Bravadore házastársa. Az ifjú pár pénzosztással ünnepelte meg az egybekelést, Delron ezúton is hálás nagylelkűségükért!

Északi öröm
Az északi hadakozásról szinte semmi hír, csupán elszórt, bizonytalan eredetű pletykákat hallani. Az ott folyó furcsa, ismeretlen, és nem túl biztató történések ellenére a mély negatív, baljóslatú hangulat után egy boldog hír kelt útra: Fernir Gorthard, észak helytartója jegybe lépett Rhesrae Roozweggel! Már az eljegyzési lakoma is megtörtént, Delron ezúton is sok boldogságot kíván a párnak! Talán mégsem akkora a gond északon, mint eddig hittük?

A sárkány megmászója
Az Első Delroni Felavatottak Viadalának napja után furcsa pletykák keltek szárnyra. Állítólag egy bátor(vagy botor) szimel fogta magát, és felmászott a Delroni Nagykapun, egészen a nagy sárkány szájáig. Egyesek szerint ember volt, mások szerint szilván, ám többen erősítették meg, hogy egy tűzvörös hajú elfről van szó. Az indítékát nem tudni, talán fogadásból tette, mások puszta felvágásra hivatkoznak, de hallani üzletről és piszkos ügyletekről is. Egyesek szerint gyakran látni egy, a leírásokhoz nagyon hasonlító személyt, amint Delron különböző pontjain, mutatványosként szórakoztatja a város lakóit, ő Daeror, a Tűzidomárként szokott bemutatkozni. Mások tagadják, hogy Daeroronak köze lenne hozzá. Vajon mi lehet az igazság, és ki is a Sárkánymászó pontosan?


//Bastet//Lám az ege sötétkék – avagy az időjárás


Enyhe, azonban esős őszt mondanak a mágusjósok az idén, amely a forró és száraz nyár után igencsak jót fog tenni a földeknek is. Azután állítólag hideg és kemény tél elébe nézhetünk, ezért nem árt, ha mindenki felkészül rá.
Északon nem rég lehullott az első hó, de egyelőre még gyorsan el is olvadt. Hamarosan beköszönt odafent a tél, amely Illától Zuráig tart majd, azonban a tél egyelőre még enyheséggel indul, azután várható csak a nagy fagy Dhirr környékén.
Utazási tanács: Akik északra utaznának, vagy éppen északról, ajánlott Dhirr előtt elindulniuk, ellenkező esetben jobban teszik, ha szögre akasztják az úti köpenyt, és kivárják a telet ott, ahol eddig voltak.

//Divus//LámAlany


Újfajta rovattal próbálkozik a LÁMA, így hát elbeszélgettünk kicsit az Első Delroni Felavatottak Viadalának győztesével, Keldron Illinarral! Hopen Hyrg, egyik neves írónk vállalkozott a nemes feladatra. Jó olvasást kívánunk hozzá mindenkinek!

A híres-neves Delroni Mágustoronyban találkoztam a Mágustusa idei ifjú győztesével, méghozzá a szobájában. Bekopogtam, hogy az ajtó nyitás után egy alacsony, fehér bőrű és fehér hajú fiatal elf mágustanonccal találjam szemben magam, Keldron Illinarral, személyesen! Egy gyors bemutatkozást és kézfogást követően máris helyet foglalhattunk.
- Üdvözöllek! Keldron Illinar, igaz?
Leendő beszélgetőpartnerem kissé kótyagosnak tűnt, mintha akkor ébredt volna, pedig nem túl korai órákban érkeztem.
A szobában csak egy asztal volt, pár szék és négy ágy, bár ez utóbbi ellenére mintha csak egyet használtak volna. Az asztalon három könyv pihent, meg egy felnyitott, üres doboz. Egy pillanatra elgondolkodtam vajon mi lehet benne.
- Nagyon örülök, hogy megismerhetlek! Nem is szeretném rabolni sokáig a drága idődet, bizonyosan sok tanulnivalód és dolgod akad még. Mondd csak, mit szólsz hozzá, hogy Te nyerted meg az idei Mágustusát? Hogy csináltad? - vágtam a közepébe. Erre megvakargatta a fejét, kicsit grimaszolt és megrántotta vállait.
- Hát, nem tudom. Szerencsém volt.
- Azért bizonyosan több kell ehhez szerencsénél
- mondtam. Kicsit ködösen válaszolt, bár talán valóban csak kótyagos volt.
- Ez be fog kerülni a Lámába? - kérdezte, mire elmosolyodtam.
- Igen, be fog. Sokan szeretnének olvasni és hallani a győztesekről, úgy gondoltuk kipróbáljuk, mennyire örülnének egy ilyesminek a delroniak, mint a mi beszélgetésünk.
Ezután a rövid kis magyarázat után már tényleg bele is vágok.

- Úgy hallottuk, megsérültél. Mi történt, mi volt a feladat? - vágtam is a közepébe.
- A feladat, hát az volt, hogy... tudod hol van a Matróna, igaz?
Bólintottam.
- Mondani kellett a tulajnak valamit, és közben mágiát kellett alkalmazni. Valami félresikerült, és hát a varázslat nem jött össze. Azonban a kimondott szavaknak súlya van, ahogy a lefelé tartó pengének is, ha a szimel nem vigyáz.
Nem tudtam nem észrevenni milyen kifejezően használja a szavakat. Habár elfként lehet idősebb, mint amilyennek látszik, mégis meglepő.
- A lényeg, hogy - folytatta, bár mintha kissé ideges lett volna. - A bal kezemet átszúrta, meg kaptam egy öklöst is az egyik bögrével. Igazából az volt a sárkányos bögre, amit el kellett vinnem, hogy teljesítsem a feladatot. Tehát, szerencsém volt, hogy miután kilyukasztotta a kezem, utánam hajította.
- Áh, szóval Larynda?
- Igen, úgy hívják.
- Bizony nem könnyű feladat, ha Laryndával kell szembeszállni, de szerencsésen sikerült megoldanod
- nevettem. - A kezedet szúrta meg, igaz? Megnézhetem?
- Hát, most nem szeretném levenni a kötést róla, ha nem baj.

A fiú bal keze még mindig fel volt kötve, és a kézfeje gézzel volt körbetekerve.
- Persze, rendben, megértem.
- Mindennap kezelni kell kenőccsel, és még hátra van egy sebvarrás
- mesélte. - Silthalion Lasselanta keze munkája egyébként. Nagyon jó gyógyító.
- De most már reméljük jól vagy.
- Igen, jól vagyok
- mosolyogtunk egymásra.

- Sokan felismernek az esemény óta? Hiszen rengetegen voltak jelen, még maga Faggorin Nahaer is.
- Igen, van, hogy a nevem alapján megismernek, de látásból kevesen. Ki is az a Faggorin?
- vigyorgott, láthatóan ugratva engem.
- A királyi főtanácsos - nevettem.
- Amúgy igen, én is láttam. Ijesztő...
- Csak azért a méltóságos Nahaer nagyurat emeltem ki, mert fenséges Ragonek királyunk, sokáig éljen, tudtuk, hogy ott lesz, hiszen az ő születésének napja volt. Láttad már korábban fényes királyunkat? Hogy érezted magad, hogy ő is láthatta győzelmedet?
- Megtisztelő volt, hogy ott volt, ahogy nyilván Faggorin főtanácsos úr jelenléte is. Egyébként volt még egy csomó feladat. Beszéljek azokról is?

Bólintottam.
- A másik feladat az volt, hogy mana kötést kellett varázsolnom egy sebesült fiú kezére, akit egy nagydarab árus sebesített meg. De, ez nem volt valódi veszélyhelyzet, mert ez csak egy közepes nehézségű tekercs volt. Tulajdonképpen színészek játszották a szerepeket. Apa és lánya. Még csak nem is fiú volt - merengett el látszólag egy kicsit a múlton. - Szóval egyszerűen csak megoldottam a feladatot, aztán mentem is vissza, hogy leadjam a tárgyat, és következett a harmadik feladatom. Egy újabb vörös tekercs - elhúzta a száját. - A harmadikban egy nagydarab orkot kellett felkeresnem a Poloskásvíz egyik utcáján, a Fekete sorban. Megtaláltam a nőt, aki aztán valamiért lekevert egy hatalmasat. Elájultam és valami alvilági banda jött értem. Zsákba tettek, aztán egy cellában ébredtem...
- Zsákba tettek és cellába vittek?
- kerekedtek el a szemeim. - De talán azok is csak eljátszották. Hiszen olyan jól megvolt rendezve a verseny. Vagy nem így van?
- Hát, igen, a része lehetett. De azok a fickók nem tűntek túl barátságosnak. Talán csak summázom, jó?
- Rendben, summázd csak
- mosolyogtam.
- Volt egy kórságos ember is még a cellában. A viadal szövege szerint benne kellett bíznom, szóval bíztam. Aztán mana nyíllal leterítettem az egyiket, amíg a kóros kipiszkálta a zárat, majd hát... fejbe lett az egyik őr térdelve a kórságos által. Ezután kiszöktem, vittem a tárgyat, majd... Futottam, és majdnem a hátamba lőttek egy íjat. (LámAlanyunk bizonyosan nyílra gondolt itt - a szerk.)
- Ez azért tényleg úgy hangzik, mintha a terv része lett volna, de mindenesetre elég kalandos.
Valóban elég rátermettnek tűnik a fiú, fiatalsága ellenére.

- Na de végezetül mesélj még kicsit magadról. Honnan jöttél és miért pont Delronba? Mik a terveid a jövőre nézve? Mit szeretnél elérni mágusként?
- Tartosból jöttem nyolc hónapja. Nomoriel a szülővárosom, ott éltem, amíg a szüleim úgy nem határoztak, hogy Delronba nem küldenek, hogy itt tanuljak varázslást. Úgy gondolták... jót tesz az önállóságomnak, ha nem a Máguspalotában tanulok, hanem minél messzebb... tőlük. Delronba pedig azért esett a választásuk, mert az itteni mágusiskola a világ második legjobb helye a mágia tanulására. Szeretnék minél nagyobb hatalmú elemi mágussá válni, hogy a birodalmat és a Rendet szolgálhassam.
- Értem. Ezek nagyon szép és nagyratörő célok. Ezúton sok sikert is kívánok hozzájuk!
- ráztunk kezet a legvégén.
- Köszönöm!
- Köszönjük a válaszaidat, reméljük ezt a kis leendő irományt olvasva még többen felfigyelnek majd rád! Bizonyosan sok dolgod van még mára, nem is zavarlak tovább, köszönöm az idődet. További szép napot kívánok!
- búcsúztam.
- Neked is szép napot! - köszön el Keldron Illinar is, s távozásom közepette van egy olyan sejtésem, hogy talán tovább folytatja majd a napközbeni alvást. Kissé különös, hiszen a szimel azt gondolná a mágusoknak rengeteg a dolga, de az én munkám itt véget ért. Elhagytam a híres-neves Delroni Mágustornyot, hogy folytathassam napi teendőimet.

//Keldron Illinar & Divus//❈❈❈


4.LÁMA
Lessandre eljövetelének 5001. éve
Area, A Napsütés Havának - 6.napja (Leorth)


Üdv, Lámázó!

Ez itt a Leerasi Fáma, avagy röviden LÁMA, amely mint mindig, most is a legfrissebb hírekkel jön nektek!

Ne feledjétek, bárhol is vagytok, bármit is csináltok, a LÁMA figyel titeket, és mindenről hírt ad, aminek egy kicsit is jelentőséget tulajdonít!

A tavalyi Ünnepi Vásárt a Vándorok Terén tartották, s minden kétséget kizárólag pompázatos volt és hangulatos, tele mindenféle érdekes, ünnepi holmival, melyből nem is voltak restek temérdeket vásárolni a szimelek. Mint mindig, ekkor is volt lehetőség adakozni, az egyik legnagyobb összeget pedig az igencsak feltörekvőben lévő Dakdavahr ház örököse, Zerondor adta az árvák számára.

A Téli Bál azonban még ennél is csodálatosabb volt talán! Igazán különleges fényjátékkal örvendeztethették meg a jelenlévőket az év végén, a lakoma pedig pazar volt, akárcsak a tánc és a zene, na meg a látvány maga. Maga Ragonek király kívánt boldog új esztendőt a jelenlévőknek, a királyi család és a Királyi Tanács jelenlétében, ezt követően pedig kiválasztották a Lessandre 5001. évében uralkodó Télkirályt és Télkirálynőt, akik egy éven át mindenféle különleges alkalomra meghívottak lehetnek. Idén ők nem lettek mások, mint a valóban szépséges, elbűvölő és kedves Lysenea Vayhilonne, aki gyógyító hírében áll, valamint a Meyquren család örököse, a délceg és még jegyes nélküli, jóképű Eralhtmord Meyquren! Gratulálunk nekik, még ennyi idő elteltével is!

Elmúlt már a Szerelmesek Napja is azóta, mely alatt Rosemund Úrnő Teaszalonjában különleges koktélokat ihattak a szerelmespárok, és szerencsésen túllehetünk Lessandre Haragján, amely igen enyhe volt az idén. Habár a mondás úgy tartja, „ha egyszer enyhe, máskor kerge”, de reméljük ettől még nem lesz jövőre sokkal tombolóbb.

A Delron környéki Tavasz Ünnepet az idén a Thuren ház tartotta a Kagylósparton. Hatalmas máglya, Virágtánc, és remek előadók fellépései is mind szórakoztathattak minket, a nap végén pedig a Thuren ház örököse, Mirodnen Thuren választott egy leányt maga is, akivel eljárhatta a szerelmesek táncát, és csodálatos ajándékban részesíthette. A nap végén Tűzfutással zárult az esemény, ahol a harmadik helyen három férfi végzett egyszerre, kik így „A Lángoló Hármas” nevet kapták. Hogy kik ők mind pontosan, azt a Kagylósparton bizonyára tudják!

Jóval nagyobb hír ezeknél azonban, hogy nem várt északi veszedelem ütötte fel a fejét a törpöknél, melyekről már régóta voltak sejtéseink, hogy valami készülődik odafent, a hideg és zord, havas sziklák között. Sok híresség és nagy szimel érkezett az utóbbi időben a városba, akik gyanakvásra adhattak okot, azonban most kiderült, valóban baj van, s maga Zortag Bertugron kért segítséget a felvilágiaktól! Hogy mégis mi a valódi gond, azt egyelőre még nem tudjuk, de beszélnek hatalmas gyíklényekről, sötét goblinokról, másfajta törp nemzetségről, denevérszörnyekről és egyéb hasonlókról. Ami viszont bizonyos, hogy vagy száz griff hátán keltek útra a bátor harcosok Delronból, hogy segítsenek a törpökön, s megnyílhasson előttük még Sziklamély városa is, melyet még soha nem láthatott eddig senki a felszíniek közül! A nemesi házak is nyomban kaptak a lehetőségen, s a Meyquren és a Dakdavahr ház is küldött csapatokat a Krassel és az Icaren ház mellett északra. Egyelőre többet nem tudunk mondani, ám innen is sok sikert, bátorságot és szerencsét kívánunk a leendő hősöknek, kikre már most felnézünk, innen a távolból, s imádkozunk értük minden éjjel Lessandrehoz!

Jó hír viszont a nagy izgalomban, hogy hamarosan itt van szeretett uralkodónk, Ragonek Ithrall, Delron ura, A Három Birodalom királya, a Csendes-szigetek uralkodója, a Fényes Sárkány – Sokáig éljen! – születésének napja, amely mindig hatalmas esemény a Három Birodalom, sőt egész Leeras számára! Viszont üröm az örömben, hogy mivel a legtöbb harcos északra ment, hogy segítsen a törpöknek, így elmarad a szokásos lovagi torna és mindenféle komoly erőtpróbáló dolog, ám kisebb versenyek, mint például az íjászat, vagy az egyszerű emberek kardpárbaja megmarad majd, így lesz mire nevezni ennek ellenére is. A részleteket erről egyelőre még nem tudtuk meg.
Viszont újabb örömhír, hogy erre a napra tették át ezért a lassan felépülő Csodák Udvarának nyitását is, amin híreink szerint előreláthatólag a ’Souren király és a sárkány’ című zenés darabot fogják előadni, korunk egyik híres mesemondója és írója Ragek Xerio tollából, olyan híres színijátszók szereplésével, mint a jóképű és ifjú tehetség, Tersis Grend, a híres és nagyon tehetséges színésznő, Gresda Werna, vagy az idős és tapasztalt Lesnan Brenen. Mi már alig várjuk, hogy ennyi viszontagság után kicsit szórakozhassunk!

//Divus//A LÁMA köp! – avagy a legfrissebb pletykák


A hoppon maradt tolvaj
Egy mágust fényes nappal próbáltak kirabolni a Vándorok Terén, ám a városi őrség megállította a tolvajt!
A szerencsétlen próbálkozó vagy nagyon elszánt vagy nagyon kétségbeesett lehetett, hogy erre a tettre fanyalodott, mivel még a lebukása után sem adta meg magát egykönnyen, hanem megpróbálta befeketíteni kiszemelt áldozatát, aki ráadásul még csak nem is egyszerű szimel, hanem egy tisztességes, bejegyzett mágus volt. A Városi Őrség természetesen átlátott a szitán, s hogy megállítsák az ámokfutást, letartóztatták az illetőt.
Ezúton is köszönjük a Városi Őrségnek, amiért ilyen lelkiismeretesen és szorgalmasan vigyázzák értékeinket és jólétünket Delronban, a Három Birodalom fővárosában!

Nemesi eljegyzés
Nagyszabású eljegyzési bál lett Alhparin Dakdavahr születésnapjának keretein belül!
A Dakdavahr ház ugyan még elveszik a sok feltörekvő nemesi ház forgatagában, azonban az elmúlt időszakban több dologgal is felhívták magukra a figyelmet.
Először a bőkezű adományaik miatt kapta őket szájára a nép, most pedig amiatt, mert a ház örököse, Zerondor Dakdavahr jegybe lépett Sumaeyah Hyadee Ad'Arrahn-nal, aki nem más, mint a híres neves soulinathi Ad'Arrahn nemesi kereskedőház leánya, egyben legidősebb gyermeke.
Érdekes választás, főleg mivel nem túl gyakori, hogy a delroni házak erős szövetséget ápolnának a déli előkelőségekkel.
Ami viszont jelenleg mindenki számára a legfontosabb kérdés:
Mikor lesz az esküvő, s a frigy megköttetése után lesz-e vajon dreel osztás, hogy más rendes és tisztességes szimelek is velük örvendhessenek a jelentős napon?

Eltűntnek nyilvánítva
A Welaron nemesi családra mostanában igen csak rájár a rúd. Ardion Welaron, a család feje és vezetője hosszas betegeskedés után távozott az élők közül, s mostanra már biztosan Lessandre udvarában ücsörög, s csillag formájában tekint le saját családjára.
Sok jót azonban odafentről se láthat, de talán így ő lehet az egyetlen, aki tudja, merre tűnt el a fia, Atrigen Welaron. Az ifjú örökösnek ugyanis se híre, se hamva, mióta szeretett fővárosunkat elérte Lessandre Haragjának a szele. A Városi Őrség ennek ellenére még nem adta fel a nyomozást és azóta is bőszen keresik az eltűntet nem csak a városban, hanem még Delron környékén is!
Ha az ifjú nem kerül elő, akkor bizony nehéz idők várnak ám a megmaradt Welaron családra, főként Viviale kisasszonyra, akinek gyengének tűnő vállaira szakadt egy egyész család irányítása és fenttartása.

Furcsa idők, furcsa szimelek
A Matrónának nemrégiben igen érdekes vendégei voltak. A Makrancos Matróna Ivó egyébként sem arról híres, hogy Delron krémje járna oda elmulatni az idejét és a dreeljeit, azonban ha valaki igazi kalandorokat és a bátorságot, vakmerőségig fokozó vadonjárókat keres, esetleg rosszabb arcú, ám hatékony egyéneket, nagyobb eséllyel találja meg itt, a késdobálóban a maga szimeljét, akire szüksége van, mint a neves Nimfában.
Azonban az amúgy is színes közeg zavaros vizét legutóbb felkavarta két különös idegen. Ugyan eleinte semmi rosszat nem csináltak, de mikor megjelentek, már a jelenlétük önmagában is fenyegetőnek hatott. Az egyik maszkot hordott az arca előtt, a másik pedig olyan sötét volt, akár maga az éjszaka!
El is kezdtek pusmogni a szimelek két nevet. Az Arctalan és a Szellem. Senki nem tud róluk semmit, a szóbeszédek viszont azt rebesgetik, hogy az Arctalan például azért hord maszkot, mert az életében elkövetett rossztettek elcsúfították az ábrázatát, így ha valaki meglátná valódi kinézetét, menten szörnyet halna.
Szellemek pedig ugyebár nem léteznek… de ez az alak mégis csak olyasmi, mint egy szellem. Hangtalanul jár, bármin átjut, nem látszik a sötétben, és csak akkor válik láthatóvá, ha ő azt akarja. Kell ennél több bizonyíték a szellemek létezésére?
Főleg, hogy az ivóban az egyikük fél kézzel elbánt egy gigantikus méretű izomzattal rendelkező ittas orkkal. Az egyetlen tényező, ami megálljt parancsolt az események teljes kisiklásának, az bizony Larynda, a tulajdonos villogó szemei voltak. Az idegenek ezután távoztak az épületből. Mégis ki fiai, borjai lehetnek és mit akarnak? Ellenségek vagy barátok? Hősök, vagy esetleg olyan személyek, akikre előbb-utóbb vadászni kezd a belár gléda?

Delroni csoda
Ne tátsd így a szádat szimel! A hír úgy igaz, mint amiként ide le van most írva! Ez a hír pedig nem más, mint hogy Cherubot láttak Delronban! Ez a fejlemény már önmagában nagy csoda, azonban a történet itt még nem ér véget! A szóbeszédek szerint ugyanis a városon végig vonuló csodalénynek négy szárnya volt és olyan fejedelmi kisugárzása, amelyet még maga a királyi család is irigylésre méltónak találhatna. A cherubot utoljára egyébként pont a Királyi Palota környékén látták. Talán Ragonek királyt látogatta volna meg az örömhír hallatán? Esetleg tudhatott már valamit az északon kibontakozó eseményekről és ennek hírével érkezett meg a fényességes Udvarba?
Ezeknek a rejtélyeknek a titka egyelőre sajnos rejtve marad, de annyi bizonyos, hogy a ritka tüneményt azóta senki nem látta. Ezzel azt is feltételezhetjük, hogy a cherub érkezése óta az Ithrall család vendégszeretetét élvezi.

Téli nyavalya
Az idei Wirr sem telt el anélkül, hogy ne söpört volna végig valami kórság a szimelek tengerén. A téli járvány gyorsan terjedt, mivel könnyen tovább fertőzött bárkit, aki beteg szimellel érintkezett, ráadásul az sem segített senkin, hogy a betegség volt, akinél több napon keresztül is lappangott.
Szerencsére, Lessandrenek hála, a tavasz beköszöntével ez a veszedelem is elült és a halálos áldozatok száma is örvendetesen elenyésző, ők is leginkább a szegényebb rétegekből, hála a szorgos és tevékeny gyógyítóknak Delron szerte.
A járvány elültével Lessandre nővérei gyertyákat gyújtottak a templomban az elhunytakért.

Új királyfi érkezik?
Mostanában nagy a nyüzsgés a Királyi család körül, de ez nem is meglepő, hiszen a Három Birodalom legismertebb szimeljeiről beszélünk!
Azonban a politikát ezúttal hagyjuk is ki, mivel mindig hagyni kell, hogy legyen öröm is az ürömben. Ezen gondolatmenet segítségével pedig kell-e annál nagyobb öröm és boldogság a Birodalomnak, mint hogy a várandós Zerena királyné nagy valószínűséggel egy újdonsült királyfinak ad majd életet? Ezt egyébként a királyné hasa formájából állapították meg a bölcs gyógyítók, így mi is bízhatunk benne, hogy a szóbeszédek igazsága bizony be is fog igazolódni. Ha pedig így lesz, van egy olyan rosszmájú sejtésem, hogy a nemesi családok jó része, uralkodójuk kiváló példáját követve, belevágnak a saját baba tervükbe.

//Shira//Lám az ege sötétkék – avagy az időjárás


Meleg, de esős tavaszt mondanak a mágusjósok az idén. Saras lesz és szeles, de sokszor szép napsütéses, amely után állítólag majd forró, kopár és száraz nyár következik. Persze ez mind a Középvidéken.
Északon még mindig tart a tél, amely előreláthatólag Zuráig fog tartani, folyamatos havazással. Nagyjából Zura közepétől Zura végéig várható egy rövid tavasz, azután Kaerntől Illáig beköszönt a nyár már ott is, a maga 0-10 °C-ával.

//Divus//Csillagláma – vagyis: mit mondanak a csillagok az évre?


Új év vette kezdetét Leerason, s mint minden új évben, ezúttal is megjósoljuk, mely hónapban született szimelek mire számíthatnak az idén! Készen álltok?

A Yarr hónapban született szimeleknek kemény lesz ez az év. Még a szokottnál is többet kell majd dolgozniuk, kevesebb szabadidejük lesz, ám munkájuk meghozza gyümölcsét, s fáradtságukat az év végén nagy siker koronázza!

Akik Horr havában születtek, azokra idén rátalál a szerelem! Talán úgy, hogy nem is várták volna, esetleg éppen elzárkóznának előle, de ha megjelenik az igazi, akkor nincs mit tenni, s itt bizony kő kövön nem is marad!

A Lira havában világra jövők sikeres év elé nézhetnek. Valahogy minden sikerül, amibe belevágnak, ezért érdemes a nagy terveik megvalósítására koncentrálniuk az idén, hiszen lehetőségek tárháza bontakozik ki előttük!

Az Area havában születettek lesznek idén a szerencsések, akiknek valahogyan a legrosszabb helyzetben is sikerül jó irányba fordítaniuk a sorsukat. Érdemes ezt nagy fogadásokkal is kihasználni!

Akik Zura havában születtek, azoknak nehézkesen indul az évük, és talán nem is mondhatják el majd a végén, hogy maradéktalanul elégedettek voltak az idei történésekkel, de ha ügyesen keverik a lapjaikat, végül kimásznak a nehézségekből.

Kaern gyermekeinek fellendül idén a családi élete! Ha nem találták még meg a szerelmet, akkor minden bizonnyal rálelnek ebben az évben, ha pedig már megvan, gyermekáldás van kilátásban!

Akik Urren havában jöttek világra, igencsak komor lesz az idei év, tele megpróbáltatásokkal. Ám ezt jó, ha úgy fogják fel, hogy az élet szándékkal gördít eléjük akadályokat, hogy ezek legyőzésével még erősebbek lehessenek!

Az Yrean havában születettek ambiciózus törekvéseik szinte az égbe emelik őket! Nincs más dolguk, mint elindulni a tettlegesség útján, s kemény munkájuk minden bizonnyal édes gyümölcsöt hoz az év végére!

Illa gyermekeinél sajnos fennáll a veszély, hogy elveszítenek valami fontosat. Ez lehet egy megbecsült holmi, egy szeretett személy, vagy akár egy nagy lehetőség is. Ám ahol bezárul egy ajtó, ott hamarosan kinyílik majd egy másik!

Az Arva havában született szimelek kalandos év elébe nézhetnek. Hogy ez végül jó vagy rossz irányba fordul majd, csakis az ő döntéseiken múlik. Így számukra lehet ez az év rettenetes vagy hihetetlenül jó is, amikor majd visszatekintenek rá.

Aki Yellac havában született, sok dreelre számíthat az idén! Hogy ez egy jó munkát jelent, vagy esetlegesen egy nyereményt vagy nagy szerencsét? Ez csakis azon múlik, hogy mit tesz az adott szimel érte.

Dhirr havának gyermekei pedig egy átlagos, szokásos évnek nézhetnek elébe, ahol nem fog történni semmi túlságosan különös. Hogy ez jó vagy rossz, ki tudja, de az elmondható, hogy mindenképpen nyugalmas lesz.

//Divus//❈❈❈3.LÁMA
Lessandre eljövetelének 5000. éve
Dhirr, A Fagy Havának - 29.napja (Leorth)


Üdv, Lámázó!

Ez itt a Leerasi Fáma, avagy röviden LÁMA, amely mint mindig, most is a legfrissebb hírekkel jön nektek!

Ne feledjétek, bárhol is vagytok, bármit is csináltok, a LÁMA figyel titeket, és mindenről hírt ad, aminek egy kicsit is jelentőséget tulajdonít!

A Mágia Napjai csodálatos, elfkristályos mivoltában érkezett el hozzánk az idén, és érdekesebbnél érdekesebb varázstárgyakat és lényeket vásárolhattunk. A mágianapok témája ezúttal az elfkristály volt, így mindent a különleges ásvány ragyogott, derengett be, főképpen az esti órákban, amikor igazán romantikussá varázsolhatta az Azúrparkot. Ám a Mágia Napjai jöttek és mentek, ismét sok dreelt elvéve a város szimeljeitől. Csak, hogy belevághassanak a lakosok a Szellemjárás Ünnepébe, azután pedig készülhessenek a téli eseményekre tovább!

Az állattámadások viszont sajnos még mindig szűnni nem akaró problémaként vannak jelen a birodalomban, az Ősök Útja környékén is immáron egyre inkább. Talán csak a tél beállta miatt. Mindazonáltal azt mondják, elindult már egy maroknyi zsoldos, hogy véget vessenek a titokzatos problémának. Hetek óta útra keltek, s ez idáig még nem tértek vissza. Reméljük sikerrel járnak, s nem kell végre tovább aggódnunk a helyzet különössége és veszélyessége miatt!

Viszont azt bizton állíthatjuk, hogy valami készül a birodalomban. Nem tudtuk még kideríteni, hogy miről is lehet szó, de annyi biztos, hogy a közelmúltban számos északi híresség látogatott el a Delroni Királyi Palotába, hogy tanácskozzanak országunk nagyjaival. Azután pedig folyamatos a katonai mozgolódás, leginkább észak felé tartván. Ezért mindenkit figyelmeztetünk rá, készüljenek fel az esetleges eljövendő dolgokra, ám a birodalom fejei arra kértek bennünket, hogy tudassuk: semmi ok az aggodalomra! Nos, egyelőre valóban nem látunk komolyabb okot rá, de jobb félni, mint megijedni!

Már csak azért is, mert számos érdekes, hasonló dolog lát napvilágot mostanában, már ami északot, és az északra utazás jelenti.
Példának okáért több szimeltől is hallani lehetett a napokban, hogy egy vörös törp által vezetett karaván indul északnak. Talán már el is indultak. Vajon a katonáknak visznek ellátmányt? Vagy más céljuk van? Esztelen vállalkozásnak tűnik, főleg Dhirr közepén, de mint mondani szokás, bátraké a szerencse!
Hogy jó példával járjunk elől, sok-sok szerencsét kívánunk az utazóknak és Lessandre kísérje minden apró léptüket!
Az biztos, hogyha egyszer visszatérnek, annak híre megy talán még a királyi udvarban is!

Hogy jó hírekkel zárjunk, megemlítenénk, hogy számos közember és nemes adakozott idén is, hogy megkönnyíthesse a betegek, szegények, vagy éppen árvák mindennapjait. Úgy tűnik, hogy a közelgő Lessandre Ünnep mindenki számára meghozza a jótékonykodást. Sokan ki is segítettek az Ispotályban és a Szegénykonyhán, és ami a legkülönösebb, ezek között nemesi származású egyénik is fellehetőek voltak. Utóbbin például maga a királyné is megjelent, akiről nem régiben kiderült, hogy rosszullétei csodálatos állapotosságának előjelei voltak csupán – Lessandre áldja! – és magával vitte a szépséges és ifjú Gerndrielle hercegnőt is.
Viszont nem enyészhet el ama tekintélyes dolog sem, hány dreel vándorolt át a gazdagok kezéből idén a szegényebbekébe!

Például szeretett Zerena királynénk tetemes mennyiségű összeggel támogatta a Szegénykonyhát, a Pellendal ház pedig Lessandre Templomát és annak Ispotályát. De a kisebb nemesi házak is igencsak bőkezűek voltak. Például a Dakdavahr házról úgy hírlik, idén egyáltalán nem fukarkodtak a dreelekkel, és ez igencsak erős feltörekvésre is utalhat. Talán nem árt majd odafigyelni rájuk a közeljövőben!

Hamarosan elérkezik a Téli Bál, melynek lakomamaradékát is majd a szegények között osztják szét a király parancsára. Már nem sok idő, és megtudhatjuk azt is, ki lesz az idei Télkirály s ki a Télkirálynője!


A LÁMA köp! – avagy a legfrissebb pletykák


Erkölcstelen fiatalok

Nyílt téren enyelgő párra bukkant a Városi Őrség az Azúrparkban, a Mágia Napjainak záróestjén.
Az őrök elmondása alapján a két fiatal szimel teljesen meztelenül fetrengett a bokrok alatt, ráadásul egy arra járó kisgyereket annyira megbotránkozatott ez a látvány, hogy menten sírva fakadt.
Szegény édesanyjának úgy kellett arrébb rángatnia. Úgy hisszük az esti beszélgetés témája is megvolt náluk!
A két hősies Városőr szerencsére hamar felszámolta a problémát és a szabályszegők elnyerték méltó büntetésüket!

Mágusinvázió Delronban

Az csiripelik a madarak, hogy az elmúlt időszakban több mágus érkezett Delronba, mint a tavalyi évben összesen!
Véletlen volna vagy van mögötte valami? Esetleg a Tanács még komolyabban veszi mágikus tehetséggel bírók bejegyeztetését, mint eleddig?
Vajon ezért jelent meg ennyi belár a Mágia Napjain? Még az is lehet, hogy keresnek valakit, aki esetleg szeretett városunk falai között húzta meg magát...
Sajnos egyelőre nem derült fény a különös invázióra, de minden szimelnek csak azt tudjuk tanácsolni: Nyitott szemmel járjatok!

Szemtelen vagy tud valamit?

Nyíltan leszólították a Suttó Árny néven is ismert Faggorin Nahaert, a Birodalom Királyi Főtanácsosát.
Egy fiatal leány a félelem és a tisztelet legkisebb jele nélkül próbált átsuhanni a Tanácsost körülálló katonák gyűrűjén, amivel kivívhatta a Szem elismerését, ugyanis a hölgyeménynek alkalma adódhatott néhány szót váltani birodalmunk talán egyik legbefolyásosabb és legrejtélyesebb szimelével.
A kérdés csupán annyi, hogy ez a találkozás változtat-e bármit is a mi csodálatos városunk jövőjében, vagy mint oly sok minden más is, elfelejtődik az örökmozgó szimelek tengerében?

Az árvák bajnoka

Egy félelf férfi látogatta meg a poloskásvízi, Lessandre Aprólelkei Árvaház névre hallgató intézmény apró lakóit. Híreink szerint a férfi egy bárd, méghozzá az a bárd, akit nem régiben óhajtott felkeresni az említett árvaház, nagy összegű adománya miatt. Még a mi segítségünket is kérték az ügyben, s most úgy tűnik, sikeresen egymásra találtak! Úgy hírlik a férfi nagylelkű adományt vitt újfent, és mutatványosokkal lepte meg az árva gyermekeket.


Lám az ege sötétkék – avagy az időjárás


Havas, hideg telet jósolnak az idén a mágusjósok. Északon előreláthatólag Yarr közepén tombol majd a Lessandre Haragja nevezetű hatalmas vihar, amely végig söpör ilyenkor mindig a fél birodalmon, s Delronba és a Középvidékre, némiképpen már elcsitulva, nagyjából Horr közepére érkezik meg. Jó, ha mindenki melegen öltözködik, és felkészül erre az időszakra alaposan tűzifával és élelemmel! Ugyan a Középvidéken még sosem volt olyan erős, mint északon a legenyhébb, de jobb minden eshetőséget számba venni!


❈❈❈2.LÁMA
Lessandre eljövetelének 5000. éve
Illa, A Szüret Havának - 1.napja (Leorth)


Üdv, Lámázó!

Ez itt a Leerasi Fáma, avagy röviden LÁMA, amely mint mindig, most is a legfrissebb hírekkel jön nektek!

Ne feledjétek, bárhol is vagytok, bármit is csináltok, a LÁMA figyel titeket, és mindenről hírt ad, aminek egy kicsit is jelentőséget tulajdonít!

Túl vagyunk hát a Nyári Fesztiválon, amely hatalmas sikert aratott a delroni szimelek körében! Az utolsó napon megtekinthettük a híres neves Dél Drágaköveinek fantasztikus produkcióit, az Azúrpark számos területén! Este pedig a Tűz Gyermekei szórakoztathattak minket parádés, mágikus előadásaikkal! Állítólag napközben volt, aki felfedezni vélte a szimel sokaságban Faggorin Nahaert, a Királyi Főtanácsost, akit a világ minden kincséért sem neveznénk úgy, ahogyan a köznép nevezi titokban – melyről bizonyára már ő is nagyon jól tud – méghozzá A Suttogó Árnynak! Ám este sem voltak kisebb szimelek fellelhetőek a jó nép sorai között, mint maga Ragonek király, a királyné, és királyi gyermekeik! Sőt, mi több, ők engedték el az első lampionokat az ég felé, amelyekkel máris bearanyozták az amúgy is bearanyozott est fénypontját!
Micsoda napok voltak! Egy jó ideig még bizonyosan emlegetni fogja a nép!

Jó hír, hogy a fesztivál ideje alatt még több lehetőséget nyújtó adakozás sem maradt figyelmen kívül, és számos nemes ki is használta a lehetőséget, hogy támogassa Lessandre Nővéreit, vagy a szegénynegyed lakosságát. Adománygyűjtőink ki is emeltek egy szokatlanabb jelenséget is, miszerint egy ifjú és jóképű bárd is szép összeget adományozott a poloskásvízi rászorulók számára!
Kérték, hogy írjuk meg híreinkben, szívesen látnák ezt a bárdot a poloskásvízen található Lessandre Aprólelkei nevű árvaházba, ahol szeretettel várják némi játékra a gyermekekkel, hogy meghálálhassák a hozzájuk került kedves adományt!

Nemsokára véget ér a nyár, egyre kevesebb szimel van már a Kagylósparton is, de ne csüggedjünk a fesztivál és a strandszezon végével sem! Hiszen az ősszel együtt hamarosan itt a szüret, s a híres neves Zengőszirti Szüreti Bál újfent várni fogja a mulatozni vágyó szimeleket, mindenféle versennyel, és természetesen jó sok borral és táncmulatsággal!
Csomagoljon hát, aki szeretne ott lenni, hiszen az út hosszú, nem is veszélytelen, ezért még mindig ajánljuk a felbérelhető zsoldos katonákat kísérőnek! Ám mindenképpen érdemes ellátogatni Zengőszirtre annak, aki szereti a változatos és felhőtlen, italozásban gazdag táncos eseményeket!

Szomorúbb hír, hogy a szokatlan állattámadások még mindig folytatódnak az Árnyas Rengeteg széleinél, legfőképpen most már Porvár területére korlátozódva. Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy semmiképpen ne hagyja el ezen a környéken az Ősök Útját, amin még errefelé járőrözik egy-egy delroni városőr csapat. Persze az Árnyas Rengetegbe betérni eddig sem volt veszélytelen vállalkozás.
Példának okáért újfent látták a különös boszorkányt az erdő szélén, aki állítólag a rengeteg szívében lakik. Most éppen Őrvédnél bukkant fel, és állítólag segített egy családon, akik majdnem elvesztették beteg leányukat. A család nem nyilatkozik efelől, az is lehet, hogy az eset nem is így történt, csak a városlakók gondolják ezt, de többen is váltig állítják, hogy a titokzatos boszorkányt látták a család háza táján! Vajon ki lehet ez az asszony, és mik a szándékai?
Valóban egy varázslónő, vagy csak valamiféle titokzatos javasasszony?

Delronban is egyre szaporodnak az aggasztó jelenségek. Például mostanság eléggé meggyűlt a baja a Városi Őrségnek az orkokkal. Nemrégiben egy kis ork társaság a Vándorok Terének szökőkútjában, a szentséges Sárkányölő Souren király szobra körül fürödtek a medencében, de a hírek szerint ebből nem lett különösebb probléma. Nem úgy egy másik orkkal, aki a Templom-negyedben provokált ki verekedést, súlyosan megsebesített egy férfit, ellenszegült a városőröknek, és becsmérelte a birodalmat, a királyt és a Három Birodalom szimeljeit.
Az orkot annak rendje és módja szerint, a Delroni Tíztörvény alapján, néhány nappal később a Kaszárnya bitóján hazaárulásért és egyéb vádak mellett nyilvánosan lefejezték.

Ezek mellett ráadásul állítólag valamiféle szellem is jár a kikötő környékén mostanában! Bár erről még senki nem tud pontosabb híreket mondani. Az is lehet, hogy csak valamiféle unatkozó halász trükkös meséje, amellyel remekül elszórakoztathatja magát. Meg elszórakozik másokon is. Az viszont biztos, hogy lesznek olyan elvetemült, vállalkozó szellemű szimelek, akik majd utána akarnak járni ennek az ügynek!

Fontos viszont megemlítenünk, hogy új Királyi Meghallgatás időpontja kerül lassan napirendre! Állítólag Faggorin Nahaer lesz az, aki Ragonek király helyett fogadja majd a panaszt tenni készülő, vagy segítségért folyamodó népeket a Palotakertben. Készüljön hát az, akinek a birodalommal volna némi elszámolása, hiszen hamarosan talán megtudhatjuk mikor fogadják a szimeleket, s nem árt akkor gyorsan megérkezni, nehogy a hosszú sor legvégére kerüljünk, és ne sikerüljön elmesélni sérelmeinket és kéréseinket!

A LÁMA köp! – avagy a legfrissebb pletykák

A Nyári Fesztivál alatt szokás szerint sok nemes rendezett lakomát, amelyeknek egyikén állítólag Narcerra Nagh és Persel Turandorug, az alkimista Nagh ház és a bordélyokban, fogadókban és ivókban utazó Turandorug ház vezetői ismét összeszólalkoztak. Természetesen ez már nem új keletű ennek a két háznak a vezetője között, számos szituációban keveredtek már egymással szembe, de szerencsére eddig mindig volt inkább nyers és humoros szurkálódás, mint, hogy tettlegességig fajult volna a dolog.
Az Özvegy most állítólag megjegyezte, hogy Persel új felesége mennyire csinos és fiatal, és megérdeklődte tőle, hogy vajon meddig fogja túlélni mellette. A Turandorug ház feje pedig erre valami olyasmit válaszolt, hogy bizonyosan tovább, mint Narcerra eddigi férjei a nagyasszony mellett. Ebből fakadóan jött az egész szóváltás, melynek végén a delroni nemesség újból találgatni kezdett olyasféle képtelen dolgokról, hogy vajon mi történne akkor, ha Persel Turandorug egy napon Narcerra Nagh-t venné feleségül. Az biztos, hogy kíváncsiak lennénk mi is a végkifejletre!

Tudomásunkra jutott viszont, hogy Zerena királyné a napokban kissé gyengélkedik! Ám megnyugtattak bennünket, hogy valószínűleg csak egy kis betegségről van szó, és hamar újra régi önmaga lehet a királyné. Reméljük neki a legjobbakat, és küldjük lelki támogatásunkat a birodalom királynéjának, aki eddig számtalanszor bizonyította kedvességét és nagylelkűségét a nép iránt!

Új kurtizán érkezett a Vörös Pávába, a Soulinathból ideköltöző, gyönyörű, ében bőrű Smaragd Esrella. Állítólag máris nagy népszerűségnek örvend, s valószínűleg az újdonság varázsának is hála, mindenki látni akarja az egzotikus szépséget! A kérdés, hogy vajon mit szólhat ehhez Rheartana, a Fekete Gyémánt, aki eddig Delron Legszebb Asszonyaként volt a köztudatban. Az biztos, hogyha Smaragd Esrella sokáig lesz túl népszerű, hamarosan figyelemmel kísérhetjük majd a kurtizánok harcát!

Lám az ege sötétkék – avagy az időjárás

A forró, izzasztó és fülledt nyár után most végre érkezik az enyhe idő. A mágusjósok szerint egy ideig biztosan viszonylag meleg és napos őszünk lesz, így a Zengőszirti Szüreti Bálra is mindenféle időjárási viszontagság nélkül eljuthat majd a szimel. Ám ha valaki északra akar utazni, akkor jobb, ha hamar szedi a sátorfáját, még a tél beköszönte előtt, mert Hókaputól északra már leesett az első hó! Élvezzétek hát ki a jó időt, és gyorsan induljatok el a hosszabb utakra, amíg még fagyott végtagok nélkül megtehetitek!


❈❈❈


1.LÁMA
Lessandre eljövetelének 5000. éve
Kaern, A Forróság Havának - 16.napja (Leorth)


Üdv lámázó!

Ez itt a Leerasi Fáma, avagy röviden LÁMA, amely mindig a legfrissebb hírekkel jön nektek!
Ne feledjétek, bárhol is vagytok, bármit is csináltok, a LÁMA figyel titeket, és mindenről hírt ad, aminek egy kicsit is jelentőséget tulajdonít!

Közeledik lassan a nyár és ezzel együtt a várva várt esemény, a Nyári Fesztivál!
Már mindenki nagyon várja, és biztosíthatjuk a delroni közösséget, hogy ebben az évben is remekül fognak mulatni! Ami biztos, hogy idén is rengeteg karaván és kereskedő hajó érkezik a városba, hatalmas vásár lesz, és minden utcasarkon tömörülnek majd az előadók! A Vándorok Terétől a Piactérig utcabál lesz, és várják a világhírre áhítozó bárdokat és mutatványosokat is, hogy megcsillogtassák tudásukat!

Ugyanakkor óvatosságra kell intenünk a lakosságot, mert hírszerzőink szerint nem régiben érdekes állattámadásokról adtak hírt az Árnyas Rengeteget szegélyező falvakból. Ragonek király mindenkit óva int, hogy a Régi Ösvény helyett továbbra is az Ősök Útján közlekedjen, Porvár felé, ha északra tart. A karavánokat jól őrzött katonákkal szereljék fel, és ha nem javul a helyzet, talán hirdetményt is adnak majd fel, hogy valaki a végére járjon ennek az ügynek.
Addig is viszont jobb, ha mindenki vigyáz magára azon a környéken, habár a rengeteg sosem volt ártalmatlannak mondható hely.

Nem régiben példának okáért szárnyra kelt egy pletyka, hogy egy nagyhatalmú varázslónő vette be magát az erdő szívébe. Egy boszorkány, akinek rettenetes ereje van, de bármit megad amit csak szeretnének, cserébe ha megfelelően megfizetik érte. Egy harcos esküdött rá, hogy egy különleges varázsgyűrűt szerzett tőle, amit sajnos elvesztett, amikor rátámadt egy hatalmas medve, míg egy tehenészfiú váltig állította, hogy látta, amint a gyönyörűnek híresztelt boszorkány szárnyas gremlineket csalogatott magához az erdőszélen, aztán köddé vált. Ki tudja mi igaz vagy mi nem? Az a bizonyos, hogy aki a végére akar ennek járni, mégis csak a rengeteg szíve felé kell vennie az irányt, ha vállalja, hogy dacol a veszélyekkel, cserébe egy két igazán különleges holmiért.

A LÁMA köp! – avagy a legfrissebb pletykák

Állítólag Soulinath ura Shaaran Ahar’khar, a sivatagi rókák feje elégedetlenkedik a Három Birodalom rendszerét illetően. Ragonek király a hírek szerint azon töpreng, hogy Shaaran legidősebb fiának, Akhirnak adja leánya, a szépséges Gerndrielle kezét. Ám de a hercegnőt a minap egy különös ifjúval látták az Azúr parkban andalogni. Talán egy röpke szerelmi románc ez, vagy csak egy ártalmatlan séta? Na és mi az, ha eljegyzés lesz a dologból? Mit szól majd ehhez az atyja, vagy Akhir gaal-mahcatar (ez a jelző úgy tudjuk kis urat jelent a soulinathiaknál)?

Rheartana, a Fekete Gyémánt, Delron leghíresebb és legszebb kurtizánja pedig úgy tűnik magán céhbe kezdett. Vagy a saját céhén belül vált olyan keresetté, hogy már maga választhassa meg a látogatóit, ki tudja. De Rheartana nem nyilatkozik az ügyről, viszont napról napra egyre nevesebb helyeken bukkan fel, híres és gazdag nagyurak társaságában. Vajon mit szólnak ehhez az otthon ülő feleségek? Biztosan lesz hozzá egy-két szavuk.

Lám az ege sötétkék – avagy az időjárás

Forró, füllesztő, száraz nyárnak nézünk elébe a Középvidéken a mágusjósok szerint. Ilyenkor nem érdemes az amúgy is meleg délnek vágni, vagy pedig a szokásosnál is jobban felszerelkezve - és vigyázva az ork hordákkal. Ám annál kellemesebb lesz az idő északon, ahol már a nyár közepén elérkezik az őszies idő. Aki enyhülésre vágyik, annak egy Raunorba tartó karavánt ajánlunk! Esetleg egy kellemes hajókázást Raseára, de azt még a napokban, hogy még a nagy hideg előtt odaérhessen a vándor.


<<< vissza
© Leeras Legendája 2018-2023 │ Minden jog fenntartva.
Általános felhasználási feltételek